Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Vīrieši iesaukuma vecumā nevarēs saņemt pases no "Ukrainas diplomātiskajām misijām ārvalstīs", paredz grozītais likums, kas trešdien tika publicēts valdības vietnē.

Tas tika paziņots dienu pēc tam, kad tika apturēta konsulāro pakalpojumu sniegšana ārvalstīs dzīvojošiem vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem, līdz tiks ieviests jaunais mobilizācijas likums.

Ukrainas Ārlietu ministrija trešdien publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka tās konsulārās procedūras "paliek nemainīgas". Tas nozīmē, ka iesaukuma vecuma vīrieši varēs saņemt pases, kad mobilizācijas likums stāsies spēkā.

Sākoties Krievijas pilna apjoma iebrukumam Ukrainā, vīriešiem tika aizliegts atstāt valsti, pieļaujot tikai dažus izņēmumus. Daļa vīriešu nelegāli aizbēga uz ārvalstīm, bet citi, kas dzīvoja ārvalstis jau pirms kara sākuma, neatgriezās Ukrainā.

Karam ieilgstot, Ukrainas bruņotajiem spēkiem sāk pietrūkt karavīru, turklāt daudzi karavīri ir karojuši nepārtraukti vai ar nelieliem pārtraukumiem jau kopš 2022. gada februāra.

Ukrainas valdība ir spiesta pieņemt jaunus pasākumus, lai vērstos pret tiem, kas izvairās no iesaukšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!