Foto: Publicitātes foto
Daudzi muzeji un galerijas joprojām ir ļoti konservatīvi, kad runa ir par mijiedarbību ar mākslas darbu un tā fotografēšanu. Taču tagad cilvēki var apskatīt mākslas darbu tumsā un kļūt par daļu no tā – šādu iespēju piedāvāja pasaulslavenais lietuviešu mākslinieks Tadao Cern, kas sadarbībā ar viedtālruņu ražotāju Huawei prezentēja savu jaunāko instalāciju "Step into the Art". Uz svinīgo izstādes atklāšanu mākslas galerijā "Tsekh" Viļņā kopā pulcējās Baltijā pazīstami cilvēki, tostarp Huawei vēstneses – aktrise Ieva Florence un Instagram blogere Evelīna Pārkere.

"Biju ārkārtīgi saviļņota, ka varēju būt daļa no mākslas instalācijas – tajā iejusties un padarīt to dzīvu. Parasti izstādēs varam objektiem pietuvoties vien no tālienes, taču šajā izstādē man bija iespēja būt ar objektu kopā, sajust to, vienoties idejā un veidot dialogu! Tas, manuprāt, izstādi no tikai skatāmas mākslas padara par dzīvu, saistošu un sajūtām pilnu mākslu," ar pārdomām, apmeklējot mākslas instalāciju, dalās aktrise Ieva Florence.

"Sajūtas, kas mani pārņēma, ienākot mākslas instalācijas telpā, bija ļoti pacilājošas – jutos kā atrauta no realitātes, it kā man būtu iespēja ceļot kosmosā. Visvairāk pārsteidza tas, ka, esot daļai no mākslas darba, mijiedarbojoties ar instalācijas objektiem, bija iespēja izjust mākslu un pietuvoties tai pavisam citā, daudz tuvākā līmenī nekā esam to pieraduši darīt ikdienā," stāsta blogere Evelīna Pārkere.


Mākslinieks Tadao Cern jau guvis vispasaules atpazīstamību, pateicoties savām balonu instalācijām. Autora "Black Balloons" mākslinieciskās interpretācijas ir bijušas izstādītas tādās valstīs kā Vācija, Itālija, Japāna, ASV un daudzās citās. Jāpiebilst, ka balonu instalācijas līdz šim ne reizi nav tikušas izrādītas pašā Lietuvā. Autors stāsta, ka "Step into the art" instalācija sniedza iespēju izmantot vairākus kontrastējošus elementus, kā arī iestudēt gaismas un tumsas spēli, lai redzētu, kā skatītāji reaģēs. Izstādes mērķis ir attālināties no reālitātes un likt apmeklētājiem izjust virtuālās pasaules klātesamību. Viens no interesantākajiem instalācijas risinājumiem ir tās uzstādīšana pilnīgā tumsā. Tadao Cern atklāj, ka uz šo soli viņu pamudinājis jaunākais Huawei P30 Pro viedtālrunis, jo tā četrkāršā Leica kameru sistēma spēj uzņemt attēlus pat pilnīgā tumsā.

"Atrodoties tik tuvu baloniem un tiem kustoties, apmeklētāji spēj izdzīvot mākslas instalāciju. Instalācija šķiet dzīva un tas padara dialogu starp apmeklētāju un mākslas darbu reālu un iespējamu. Efektu pastiprina dabas skaņas, ko var dzirdēt fonā, kā arī gaismas un tumsas spēle, ko rada LED lampas, kas atspoguļojas uz balonu virsmas," stāsta autors Tadao Cern.

Huawei Consumer Business Group Komunikācijas vadītājs Mindaugas Plukys stāsta, ka māksla dažkārt nespēj izsekot līdzi cilvēku vajadzībām, tāpēc Huawei šo slieksni vēlējās novērst, palīdzot veidot "Step into the Art" instalāciju. "Parasti eksponātiem mākslas galerijās nedrīkst pieskarties un bieži mākslas darbus ir grūti paturēt atmiņā. Tieši tādēļ kopā ar Tadao Cern mēģinājām dzēst robežas starp mākslu un skatītāju, ļaujot cilvēkiem pieskarties mākslai un pat pievienoties tai," viņš stāsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!