Turkmenistānas prezidents Saparmurats Nijazovs paliks savā amatā līdz mūža beigām, jo tādu lēmumu savā sēdē pieņēmis valsts augstākais pārstāvniecības orgāns - Tautas padome, ceturtdien vēsta aģentūra "RIA Novosti".
Par "Visu turkmēņu tēvu" vai "Turkmenbaši" dēvētais Turkmenistānas autoritārais prezidents jau agrāk ir izrādījis vēlmi vadīt šo naftas un gāzes bagāto valsti līdz mūža galam. Nijazovs PSRS laikā bija Turkmenistānas kompartijas galva.

Nijazova politikas pamatā ir kurss, kas paredz turēt valsti atstatu gan no Krievijas, gan islama pasaules ietekmes. Turkmenistānā valda prezidenta personības kults. Augusta sākumā iznāca 62 gadus vecā Nijazova publicētās poēmas, kas, tāpat kā viņa agrākās esejas, visticamāk, Turkmenistānā kļūs par obligāto literatūru tās 4,5 miljoniem iedzīvotāju.

Galvaspilsētā Ašgabatā pagaidām neviens neesot sadūšojies prezidenta dzeju tulkot citās valodās, taču Krievijas laikraksts "Kommersant" iepazīstinājis savus lasītājus ar vairāku dzejoļu nosaukumiem, piemēram, "Mana Turkmenistāna", "Turkmenistānas liktenis ir arī mans liktenis", kas skaidri apliecina, ka ar prezidenta personības kultu valstī "viss ir kārtībā".

Nijazovs pagājušajā gadā Ašgabatas teātrī aizliedza operu un baletu, vienkārši paziņojot: "Es nesaprotu baletu. Kam man tas vajadzīgs?". Viņš uzsvēra, ka opera un balets ir Rietumu izcelsmes un "pēc izcelšanās" sveši turkmēņiem. "Nedrīkst veicināt kultūru, kas radusies svešā vietā. Jākopj nacionālā kultūra," paziņoja Turkmenbaši.

Viņš jau ir izdevis pašrocīgi sarakstītu "morāles kodeksu", kas daudzās valsts struktūrās, piemēram, armijā, ir obligāta lasāmviela. Nijazovs šo kodeksu pats nosauca par garīgo ceļvedi, bet noliedza, ka to varētu salīdzināt ar Bībeli vai Korānu.

Kopš 1994.gada visus Turkmenistānas radio un televīzijas raidījumus diendienā ievada lūgsna: "Allah, svētī mūsu vadoni, liekot viņam dzīvot ilgus gadus, stāvi viņam klāt visos viņa labajos darbos".

Jāpiebilst, ka viena no Lielo Greizo Ratu zvaigznāja zvaigznēm ir nosaukta "tautu tēva" Nijazova vārdā - par "Turkmenbaši". Viņa vārds - "Saparmurats Turkmenbaši" - ir arī meteorītam, kas atrasts Turkmenistānas ziemeļos. Aptuveni 600 kilogramu smago debesu ķermeni var apskatīt Turkmenistānas nacionālajā muzejā.

Par Turkmenistānas Republikas prezidentu kompartijas šefs pirmo reizi kļuva 1990.gada 27.oktobrī, un pēc tam tika regulāri pārvēlēts. 1999.gadā Turkmenistānas Tautas padome Nijazovu ievēlēja prezidenta amatā bez laika ierobežojuma. Vēlāk viņš paziņoja, ka 2010.gadā, 70 gadu vecumā, šo amatu atstās. Turpmāk Turkmenistānas prezidents tikšot ievēlēts uz pieciem gadiem ar tiesībām ieņemt šo amatu ne ilgāk kā divus termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!