Foto: LETA
Сейчас два европейских народа (каталонцы и шотландцы) близки к восстановлению своей государственности.

Партийное заявление публикуется в оригинале

mēģinājumi vilkt paralēles ar Dienvidosetiju, Krimu vai Austrumukrainu ir nevietā, jo vienā gadījumā tiek realizētas tautas pašnoteikšanās tiesības atjaunot savu valstiskumu, otrā gadījumā militāras agresijas rezultātā tiek atņemtas teritorijas vienai valstij un pievienotas citai.

Lai cik nepierasti tas nebūtu, bet Latvijas metodes neatkarības atjaunošanai kalpo par piemēru 8 miljonus lielajai katalāņu tautai, kuri šobrīd iestājas par savas valsts neatkarību. Gan Baltijas ceļa akcijas atkārtošana, gan dažādi dziesmoti pasākumi, gan M. Brauna dziesmas „Saule, Pērkons, Daugava" iedziedāšana katalāņu valodā. Latvija ir paraugs citiem neatkarības atjaunošanā, diemžēl to pašu mēs nevaram teikt par neatkarības sargāšanu.

Ir vairāki jautājumi, kur Saeimas un Ministru kabineta vairākuma rīcība nav izskaidrojama. Viens no tiem ir saistīts ar termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecību ārvalstniekiem. Katru gadu un gandrīz katru mēnesi pieaug ārvalstnieku skaits, kuri Latvijā pieprasa termiņuzturēšanās atļauju. Lielākā daļa no viņiem ir Krievijas Federācijas pilsoņi, kuri termiņuzturēšanās atļauju iegūst, pamatojoties uz iegādāto nekustamo īpašumu Latvijā. Šobrīd situācija ar Krievijas pilsoņiem, kuri iegūst termiņuzturēšanās atļauju, kļūst arvien bīstamāka. Nerunājot par termiņuzturēšanās atļauju negatīvo ietekmi uz nekustamā īpašumu pieejamību vietējiem iedzīvotājiem, ir svarīgi akcentēt drošības apsvērumus, kuri ir īpaši saasinājušies pēc notikumiem Ukrainā.

Nav noslēpums, ka drošības iestāžu kapacitāte kvalitatīvi pārbaudīt termiņuzturēšanās atļauju saņēmējus bija nepietiekama jau aizvadītajā gadā. Šobrīd situācija ir vēl vairāk pasliktinājusies. Ir pieaudzis termiņuzturēšanās atļauju pieprasījumu skaits, bet paralēli ir jāņem vērā drošības iestāžu iespējas sadarboties ar Krievijas tiesībsargājošajām institūcijām. Rezultātā, drošības iestādēm ir jāspēj 90 vai 30 dienu laikā kvalitatīvi pārbaudīt un sniegt novērtējumu par simtiem termiņuzturēšanās atļauju pretendentiem. Saprotams, ka pie šāda apjoma pārbaudes „siets" kļūst nepietiekams. Ne mazāk problemātiski ir uzraudzīt termiņuzturēšanās atļauju saņēmēju tālāko darbību Latvijā, jo šai gadījumā runa ir par tūkstošiem personu, kuru politisko un finansiālo ietekmi nedrīkst novērtēt par zemu.

Prokrieviski politiķi kā pretargumentu min termiņuzturēšanās atļauju milzīgo pozitīvo ietekmi uz ekonomiku. Šai gadījumā gan tiek ignorēti fakti, ka daļa no termiņuzturēšanās atļaujām tiek iegūtas iegādājoties īpašumu par pazeminātām summām, bet uz papīra norādot nepieciešamo summu. Tiek ignorēts fakts, ka darījuma esamību ir teju neiespējami pārbaudīt, ja darījumā ir iesaistītas, piemēram, divas Krievijas bankas, kur notiek norēķināšanās par īpašumu. Tiek ignorēts fakts, ka viens īpašums tiek pārdots vairākkārtīgi. Līdzīgi notiek daudzas citas spekulācijas, kuras rada mākslīgu ieguvumu Latvijas ekonomikai.

Šajā gadījumā rodas jautājums. Ja jau priekšvēlēšanu laikā ministri un daudzi Saeimas deputāti publiski nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, uzstāj uz stingrām sankcijām pret Krieviju un runā par drošības nostiprināšanu, tad kāpēc viņi nav gatavi aizvērt vārtus, pa kuriem katru gadu Latvijā ieplūst tūkstošiem ietekmīgu un Putinam pietuvinātu personu? Saeimai būs dota vēl viena iespēja to izdarīt šo ceturtdien, kad Nacionālā apvienība ir atkārtoti iesniegusi grozījumus Imigrācijas likumā.

Ir laiks kļūt par piemēru citām tautām ne tikai neatkarības iegūšanā, bet arī tās nosargāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!