Foto: F64

Latvijas un latviešu tautas vēsture ir raiba kā vecāsmātes deķis, staipīta dažādos virzienos, pielāgojot varām un ideoloģijām. Vēsture nav eksaktā zinātne, bet pat matemātikā var pierādīt, ka divi reiz divi ir pieci. Vēsturi pieredz ikviens no mums, individuāli, un interpretē pēc savas izpratnes un atmiņas.

Faktus apstiprina vai, gluži pretēji, noliedz uzticamāki liecinieki par bieži vien selektīvo cilvēka atmiņu – dokumenti, līgumi un hronikas. Daži fakti hronoloģijā ir neapšaubāmi, kā akmenī iekaltās viduslaiku pilis, citi laika gaitā ieperinājušies mūsu apziņā tiktāl, ka tiek uzskatīti par "īstu" patiesību. Bet kā patiesībā ir ar tiem "700 verdzības gadiem" vācu jūgā? Vai patiešām visas latviešu zemnieku jaunavas bija pakļautas pazemojošajām "pirmās nakts tiesībām"?

Svētku priekšvakarā aicinājām uz sarunu Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesoru, Latvijas vēstures institūta direktoru Gvido Straubi, lai rastu atbildes, kas no tā visa ir taisnība un kas – blēņas.

700 verdzības gadi?

"Tas ir izdomāts," pārliecinoši atbild vēsturnieks. Iemesls šim mītam, viņaprāt, ir politisks, lai parādītu, cik ļoti tā latviešu tauta, nabadzīte, ir cietusi. Savukārt, ja skatās precīzāk pa gadiem, laiks, kad latvieši patiešām bijuši apspiesti, ir visai īss.

"Daudz šis jautājums nav pētīts, starpkaru periodā LU strādāja vēsturnieks Boriss Vipers, kurš nopietni analizēja viduslaiku un agro jauno laiku tiesību dokumentus, un tie ļoti labi parāda, kurā brīdī mēs nonākam šajā sliktajā stāvoklī. Dzimtbūšana neatnāca kopā ar kristīgās ticības sludinātājiem – Meinardu, Bertoldu un Albertu, Zobenbrāļu ordeni un vēlāk vācu ordeņa Livonijas atzaru," stāsta Gvido Straube. "Sākotnēji nekādu problēmu pamatiedzīvotājiem – lībiešiem, letgaļiem, kuršiem, sēļiem un zemgaļiem – nebija. Zemes sadalījums bija, var pat teikt, samērā demokrātisks. Katrs saņēma savus divus arklus, bet laika gaitā zemes īpašuma apjoms sāk mainīties."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!