Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Trešdien, 22. decembrī, vairāki Saeimas deputāti pauda kritiku par Ministru kabineta otrdien pieņemtajiem mīkstākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem gada nogales svētku laikā, tāpat izskanēja virkne pārmetumu koalīcijai par opozīcijas deputātu ieteikumu ignorēšanu.

Saeimas vairākums trešdien atbalstīja valdības otrdien pieņemtos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem tirdzniecības centriem atļauts strādāt brīvdienās un svētku dienās, baznīcās dievkalpojumi varēs notikt epidemioloģiski nedrošajā režīmā un gadu mijā pasākumi varēs notikt bez laika ierobežojuma.

Deputāts Māris Možvillo (Neatkarīgie) kritizēja valdību, kas izmaiņas epidemioloģiskās drošības noteikumos "cep kā pīrādziņus". Tāpat deputāts skāra ierobežojumu jautājumu kopumā, atzīstot, ka valdības īstenotā iebiedēšanas taktika vairs nestrādā. "Sauciet šo vīrusu kā gribat, bet mēs nevaram biedēt cilvēkus vēl gadu. Es neatkāpšos no savas pārliecības, ka cilvēki padarīti par savu baiļu vergiem," klāstīja deputāts.

Možvillo arī norādīja, ka Covid-19 epidēmijas sākumā visi sekoja zinātnes atziņām un vietējo ekspertu ieteikumiem, turpretī patlaban sabiedrībā ir izveidojies priekšstats, ka nav vērts vairs klausīties ieteikumos, jo sekos nākamais Covid-19 paveids un situācija turpināsies.

"Jā, būs izmisīgi stāsti, ka cilvēki mirst. Taču šajā situācijā vairs nestrādā "uzticies zinātnei", jo tie, kas uzticējās, aizgāja vakcinēties, turpina saslimt un mirt. Grūti pateikt, kāpēc šis viss turpinās ar iebiedēšanu," klāstīja Možvillo, piedāvājot Latvijā ieviest tādu scenāriju kā Zviedrijā, neierobežojot cilvēku dzīves.

"Mūs aicina uzticēties zinātnei, bet arī zinātne mēdz kļūdīties un zinātnieku vidū nav vienots viedoklis par daudz ko. Šobrīd Latvijas zinātne klusē par daudz ko," uzsvēra Možvillo, aicinot atļaut cilvēkiem strādāt un mācīties, jo "tauta grib dzīvot brīvi, nevis ar iedomātiem kvadrātkodiem, kas, iespējams, ierobežos vīrusu".

Koalīcijas deputāts Juris Rancāns (JKP) norādīja, ka valdības lēmumi nemainās strauji, bet gan valdība operatīvi reaģē uz epidemioloģisko situāciju. "Bet ir atsevišķi opozīcijas deputāti, kuriem šķiet, ka jāpieņem vieni noteikumi un kādu laiku tos nemainīt. Tas nebūtu pareizi, jo valdība reaģē atbilstoši situācijai," skaidroja Rancāns, piebilstot, ka opozīcijas neapmierinātība ir normāla, tomēr tās paustā kritika brīžiem nav konstruktīva.

Koalīcijas deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) pauda atbalstu valdības izstrādātajiem grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Vienlaikus atzīstot, ka nu jau ir par vēlu valdības lēmumos kaut ko mainīt, kā piemēru minot nosakot sporta nodarbību liegumu bērniem.

Deputāta ieskatā, "katastrofiski" bija pieņemt lēmumu par jauniešu sporta nodarbībām, jo šajā vecuma grupā mirstība no Covid-19 ir praktiski nekāda. "Ja kāds ir nomiris, tad tas ir tāpēc, ka bijušas blakus slimības," zināja teikt Kiršteins. Deputāts atzina, ka ar liegumu sportot daudziem ir sabojāta imunitāte Tāpat viņš pauda nožēlu, ka ierobežojumu dēļ Latviju pametuši 130 jaunieši, kuri nodarbojas ar hokeju. Tāpat Kiršteins norādīja uz nejēdzību, ka Latvijā no darba atlaisto skaits tuvojas 70 000 un šiem cilvēkiem nav iespējam saņemt atbalstu.

Savukārt opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) atgādināja, ka viņš jau sen piedāvājis koalīcijai kā būtiskāko Covid-19 ierobežošanas rīku noteikt gaisa kvalitātes kontroli. "Zinām, ka Covid-19 izplatās aerosola veidā. Autoritāru institūciju pētījumi apliecina, ka pie zināmas gaisa kvalitātes Covid-19 izplatība tiek ierobežota. Gaisa kvalitātes prasību ieviešana Covid-19 apkarotu efektīvāk nekā vakcinācija," secināja Zariņš.

Deputāts uzsvēra, ka valdībai būtu bijis jāuzliek par pienākumu tirdzniecības centros nodrošināt atbilstošu gaisa kvalitāti, bet ar valdības lēmumu – atļaut tirdzniecības centriem strādāt nedēļas nogalēs – tiek panākts pretējais, proti, "pieņemts lēmums, lai saspiestu šos cilvēkus un viņi inficētos".

Rancāns gan piebilda, ka prasība par atbilstošu gaisa kvalitāti jau ir spēkā esošajā regulējumā. Tomēr Zariņš piebilda, ka tas netiekot izpildīts.

Opozīcijas deputāts Ivans Klementjevs (S) piekrita Kiršteina vērtējumam par sporta nodarbību liegumu bērniem. Viņš atzina, ka gadu bērniem nebija iespēja nodarboties ar sportu, bet šī lēmuma sekas varēs just pēc gadiem. Deputāts arī atgādināja premjera Krišjāņa Kariņa (JV) iepriekš sacīto, ka Covid-19 pandēmijā būtu jāieklausās opozīcijā, bet Klementjevs atzina, ka tas nav noticis.

Arī opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) pievienojās kolēģu paustajam un kritizēja valdību, kas neredz to, kas notiek pasaulē. "Daudzas Eiropas valstis nosaka jaunus ierobežojumus un ir gatavs cīnīties ar omikronu, bet mēs gatavojam atvieglojumus. Man ir sajūta, ka valdība dzīvo mucā," secināja Valainis.

Viņš arī kritizēja valdības gauso darbu balstvakcinācijas nodrošināšanā, atzīstot, ka Latvija nav gatava revakcinācijai, bet tajā pašā laikā valdība lemj atvērt visas slūžas omikronam.

Valainis aicināja koalīciju Ziemassvētkos, vai tai nebūtu jāsadarbojas arī ar opozīciju. "Ir liela daļa patiesības tajā, ko saku es un mani kolēģi," teica deputāts.

Arī opozīcijas deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas pakarošana ir koalīcijas un opozīcijas kopīgs uzdevums, tāpēc arī viņš aicināja ieklausīties opozīcijas ieteikumos, kas bijuši konstruktīvi un konsekventi. Kā piemēru Dolgopolovs minēja opozīcijas priekšlikumu vakcinācijas pret Covid-19 procesu koncentrēt ģimenes ārstu praksēs, jo tās labāk zina savus pacientus.

Deputāts arī secināja, ka, pieaugot Covid-19 saslimstībai arī pret šo vīrusu vakcinēto vidū, būtu jāapsver ierobežojumus attiecināt ne tikai uz nevakcinētajiem, bet arī vakcinētajiem.

"Valdības lielākā problēma ir tā, ka tās darbība ir haotiska. Sperot vienu soli uz priekšu, tai nākas spert divus soļus atpakaļ. Tikai ciešā sadarbībā ar opozīciju var rast objektīvus un optimālus risinājumus," sacīja Dolgopolovs, piebilstot, ka valdības otrdien veiktie labojumi ierobežojumos nav labākie.

Savukārt pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš pauda neizpratni par valdības pieeju mīkstināt epidemioloģiskās drošības prasības svētku laikā. "Nedēļas sākumā premjers aicināja svētku laikā nepulcēties, bet vakar valdība ziņo – baznīcas vaļā, veikali vaļā, bāri un diskotēkas - vaļā. Šorīt Valsts prezidents Egils Levits aicina neklausīt valdības lemtajam. Kā man kā Saeimas deputātam saprast, kur ir taisnība?" uzsvēra Kaimiņš, piebilstot, ka Ziemassvētkos un gadu mijā "visu atvērs vaļā", pēc tam ieviesīs lokdaunu un sekos kārtējie demisijas pieprasījumi veselības ministram Danielam Pavļutam (AP).

"Es nesaprotu, vai man atbalstīt – vārtus vaļā! Tas, ka slimnīcā palikušas trīs brīvas gultas, vai varam vērt vaļā vārtus? Nē, nevaram," uzsvēra Kaimiņš.

Savukārt opozīcijas deputāte Regīna Ločmele (S) secināja, ka ar valdība rīkojas nevis valstiski, bet humāni. Viņa norādīja uz veselības ekspertu pausto, ka ar omikrona ienākšanu Latvijā gaidāmas "nopietnas līdz katastrofālas" sekas.

"Pēdējais lēmums ir politisks, tuvredzīgs un neatbilstošs veselības un dzīvības saglabāšanai. Tas ir antihumāns un antivalstisks," uzsvēra Ločmele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!