Foto: DELFI

Ja Kurzemē meklē iespēju baudīt ziemas priekus, traucoties ar ragavām pa nogāzi, apsverams variants ir došanās labiekārtotā Volzbaha kalna teritorijas virzienā. Taču, kad kājas piekusušas un adrenalīna deva uzņemta, iespējams apciemot turpat kilometra attālumā esošo – unikālo Lielbātas avotu, kas ir arī lielākais dabīgais dzidravots Latvijā.

Iemesls, kāpēc nolēmu doties Vaiņodes pagasta virzienā, bija Volzbaha kalnā izveidotā pastaigu taka. Jāteic gan, ka nekāda lielā pastaiga neizdevās – taka ir vien 600 metrus gara un ved lejā no kalna. Kā apbalvojums tiek dota iespēja baudīt dabu uz ūdens izveidotajā skatu platformā, kuru šīs ziemas laikapstākļos zem sniega kārtas ir diezgan grūti pamanīt. Lai nu kā būtu ar pašu taku, šajā vietā tomēr pavadīju pat vairākas stundas, jo ceļa otrā pusē pavērās brīnišķīga nogāze, kur lieli un mazi steidza šļūkt lejup – viens ar ragavām, cits ar plēvi, bet vēl daži pat ar slēpēm un sniega dēļiem. Ja būtu zinājusi, cik vieta ir iespaidīga, arī kādu šļūcamrīku būtu ielikusi bagāžniekā!

Vairāk par Volbaha kalnu un atpūtas iespējām uzzini šeit.

Novērtējuši ziemas prieku baudītāju drosmi un radošumu, kā arī nedaudz sasildījušies ar līdzi paņemto tēju, devāmies tālāk, un nu jau Lielbātas avota virzienā. Automašīnu iespējams atstāt pie teritorijas vārtiem. Turpat blakus lasāma arī norāde, kas vēsta – līdz avotam kājām jāmēro aptuveni 400 metri.

"Lielbātas avots pārsteigs ikvienu ar savu neparasto dzidrumu – tas ir lielākais dabīgais dzidravots Latvijā un viens no retajiem Ziemeļeiropā, kas zemes virspusē no dzīlēm iznes bioloģiski aktīvu un pareizi strukturētu ūdeni. Jau izsenis tam piedēvētas dziednieciskas spējas. Vēstures liecības vēsta, ka 1923. gadā Lielbātas pilī tika izveidota sanatorija, kam par iemeslu bija šeit esošā dabiski tīrā un dziednieciskā vide, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām," reiz portālam "Tūrisma Gids" pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse.

Foto: DELFI

Ūdenstilpju apmeklējumi ziemā ir vēl īpašāki nekā vasarā, sacījusi ceļotāja Zane Eniņa, jo nekad nevar zināt, kādus brīnumus auksto laikapstākļu ietekmē daba būs izveidojusi. Un, jāteic, ka Lielbātas avots nav izņēmums – arī šeit Māte daba pamatīgi pēdējos mēnešos pastrādājusi!

Laikam ritot, avota ūdens plūsma ir pat pieņēmusies spēkā un ar apbrīnojamu jaudu turpina mūs lutināt ar savu unikālo dabas velti – tīro un bioloģiski aktīvo ūdeni. Vērts piebilst, ka mūsu ciemošanās reizē lielākoties visi avota apmeklētāji bija bruņojušies ar vēl kādu priekšmetu – tukšu plastmasas pudeli, kurā iepildīja avota ūdeni.


Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!