Foto: DELFI. Piemiņas siena Liepājas aizstāvjiem
Uzjundot jauniem aicinājumiem demontēt lielo Sarkanās armijas okupantus slavinošo pieminekli Rīgā, Pārdaugavā, izskan arī mudinājumi patrenēties uz mazāka izmēra okupācijas laika monumentiem dažādās Latvijas pašvaldībās. Lai gan vienota, valsts iestāžu veidota visu šo pieminekļu saraksta nav, tādi joprojām mierīgi stāv dažādos valsts nostūros gan uz pašvaldību, gan valsts, gan privātās zemes. Nevienu no šiem pieminekļiem valsts neaizsargā kā kultūras mantojumu, un brašākās pašvaldības jau pašas ķērušās pie padomju okupācijas palieku likvidēšanas.

Sekojot Ukrainai, Polijai un Lietuvai, kur pēdējo nedēļu laikā demontēti vairāki padomju okupāciju un Sarkano armiju slavinoši pieminekļi, pagājušajā nedēļā Latvijā pirmā skaļāk izskanējusi cīņa ar monumentiem Ogres novadā. 22. aprīlī Ogres novada pašvaldības dome nolēma demontēt piecus Ogres novada administratīvajā teritorijā esošos padomju okupācijas režīma piemiņas akmeņus.

Ogres pašvaldība uzsver, ka kopš 24. februāra Krievija izvērš plašu militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Krievijas karadarbība Ukrainā – brutālie aviācijas uzlidojumi, apdzīvoto vietu aplenkumi, uzbrukumi civiliedzīvotājiem, tostarp žurnālistiem, civilo un kultūras objektu iznīcināšana, vietējo amatpersonu nolaupīšana, kā arī uzbrukumi diplomātiskajām pārstāvniecībām – izraisījusi graujošas humānās sekas, kādas Eiropā nav piedzīvotas kopš Otrā pasaules kara. Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju un tās īstenoto brutālo uzbrukumu Ukrainai, ko atbalsta Baltkrievijas režīms. Šī situācija Eiropas valstu iedzīvotājiem liek pārvērtēt līdzšinējo iecietīgo attieksmi pret padomju armijas, kuras mantiniece ir Krievija, uzvaras liecībām jeb pieminekļiem.

Savukārt 26. aprīlī Ogres novada dome savus vārdus sāka pārvērst darbos – Madlienā ar smagās tehnikas palīdzību tika aizvelts vairākas tonnas smags laukakmens, kuru rotāja uzraksts "1944. gada 26. septembrī padomju armija atbrīvoja Madlienu no vācu fašistiskajiem iebrucējiem". Pēc demontēšanas laukakmens tiks izmantots kā pamats ceļa stiprinājumam, ziņu aģentūrai LETA atklāja Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis. Krievijas vēstniecības Latvijā reakcija uz notikušo bija kodolīga: "Cinisma līmenis pārsniedz jebkādas robežas! Šis mežonīgais un nepamatotais izgājiens nepaliks bez atbildes, un Krievija to noteikti ņems vērā, veidojot attiecības ar Latviju."

Pavisam klusi un bez liekas ažiotāžas pagājušajā nedēļā, piektdien, Ādažos pie Kadagas tilta demontēts piemineklis Sarkanās armijas 374. divīzijas 1242. pulkam, kas 1944. gadā piedalījās Rīgas ieņemšanā. Kā liecina internetā publicētās fotogrāfijas, piemineklis likvidēts, izmantojot smago tehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!