Valsts kontrole (VK) atklājusi pārkāpumus vēl divās Labklājības ministrijas (LM) pakļautības iestādēs.
VK veikusi revīziju par rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu Sociālo pakalpojumu pārvaldē (SPP) un Sociālās integrācijas centrā (SIC), informēja LM sabiedrisko attiecību speciālists Juris Vīgulis.

Revīzijā konstatēts, ka SPP nav nodrošinājusi pietiekamu kontroli pār noslēgto līgumu izpildi, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus neredzīgām personām.

Šos pakalpojumus saskaņā ar līgumu sniedza SIA "Latvijas Neredzīgo biedrības rehabilitācijas centrs".

VK revīzijā konstatēts, ka "Latvijas Neredzīgo biedrības rehabilitācijas centrs" 2006.gadā saņēmis samaksu par sociālās rehabilitācijas sniegšanu 750 personām, bet VK pārbaudē atklājies, ka sešos gadījumos šī organizācija saņēmusi maksu par pakalpojumiem neeksistējošām vai mirušām personām.

Šajos gadījumos valstij nodarītais zaudējums ir 1431 lata apmērā.

Šāda situācija varēja rasties, ja netiek salīdzināti dati ar Iedzīvotāju reģistru, informēja Vīgulis.

SPP patlaban veido sadarbību ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, lai šo jautājumu risinātu. Tomēr Iedzīvotāju reģistrā dati var parādīties ar mēneša kavēšanos, tādēļ atsevišķi šādi gadījumi var notikt jebkurā iestādē, uzsvēra LM pārstāvji.

Tāpat VK konstatējusi, ka SPP nav nodrošinājusi personu uzņemšanu rindā uz sociālo rehabilitāciju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kā arī nav ievērojusi atsevišķas ar iepirkumiem saistītas procedūras.

Savukārt viens no būtiskākajiem SIC pārkāpumiem ir maksas pakalpojumu sniegšana par citu cenu, nekā to noteica tolaik spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi.

Šādā veidā SIC vadība nodrošināja papildu ienākumus valsts budžetam apstākļos, kad spēkā esošās cenas nesedza rehabilitācijas pakalpojuma pašizmaksu. Lai varētu nodrošināt valsts apmaksātu rehabilitāciju, SIC līdztekus nodrošina maksas rehabilitācijas pakalpojumus arī citiem interesentiem, kam valsts finansētie pakalpojumi nepienākas.

Pakalpojuma izmaksas aug straujāk, nekā valdība apstiprina pakalpojumu cenrāža izmaiņas, un tā ir problēma arī citās valsts aģentūrās, ne tikai SIC. Lai cenas varētu pārskatīt ātrāk un elastīgāk, šo uzdevumu vajadzētu deleģēt zemākstāvošai institūcijai, nevis Ministru kabinetam, uzskata LM.

VK norāda arī uz citiem pārkāpumiem, piemēram, SIC datubāzu reģistrācija nav veikta atbilstoši Fizisko personu datu aizsardzības likumam un profesionālās rehabilitācijas pretendentu uzskaite nav veikta atbilstoši spēkā esošajām prasībām.

VK veikusi vēl vienu revīziju LM pakļautības iestādēs, kuras iesaistītas personu ar īpašām vajadzībām rehabilitācijā, apstiprināja VK. Revīzijas rezultāti nosūtīti LM un pēc to saskaņošanas tiks publiskoti 14.novembrī. Līdz tam sīkākus komentārus par revīzijā atklāto VK nesniedz.

Saistībā ar VK konstatētajiem pārkāpumiem valsts aģentūrā "Tehnisko palīglīdzekļu centrs" (TPC) uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināja TPC vadītāju Romānu Prozoroviču.

VK ir konstatējusi būtiskus likumu pārkāpumus un prettiesisku rīcību LM padotības iestādes TPC darbībā. TPC, neievērojot likumu par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, ir prettiesiski izlietojis tam piešķirtos valsts budžeta līdzekļus, kas paredzēti personu ar īpašām vajadzībām apgādei ar tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tāpat VK konstatējusi, ka tehniskie palīglīdzekļi ir izsniegti mirušām personām, tās ir reģistrētas rindā šo palīglīdzekļu saņemšanai vai arī līguma darbības termiņš, uz kuru personai ir izsniegts palīglīdzeklis, ir pagarināts pēc nāves.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !