Foto: Shutterstock

Nātrijs ir vārāmā sāls (NaCl) sastāvdaļa un, tā kā uztura speciālisti sāls lietošanu uzturā iesaka ierobežot, daudzi pat nenojauš, ka tas vienlaikus ir arī nozīmīgs elements organisma funkcionēšanai. Uzzinām par nātriju vairāk!

Nātrijs duetā ar kāliju nodrošina katras organisma šūnas apvalciņa caurlaidību, ļaujot dzīvības norisēm svarīgajam ūdenim cirkulēt pa organismu, kā arī barības vielām iekļūt šūnā. Nātrija joni piedalās nervu impulsu pārvadē, kā arī aktivizē vairākus fermentus.

Vārāmais sāls ir galvenais nātrija avots cilvēka uzturā. Tomēr pārāk liela sāls daudzuma lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu, turklāt – jebkurā vecumā. Ir zinātniski pierādīts, ka hipertonijas slimniekiem, samazinot galvenā sāls patēriņu ikdienā, pazeminās asinsspiediens.

Kā zināms, paaugstināts asinsspiediens ir ļoti bīstams, jo palielina sirds un asinsvadu slimību attīstības risku. Paaugstināts asinsspiediens sirdij un asinsvadiem nozīmē palielinātu slodzi. Gluži kā jebkurš mehānisms, arī sirds un asinsvadu sistēma cieš, ilgstoši strādājot ar paaugstinātu slodzi. Hipertensija var veicināt miokarda infarktu, insultu, koronāro sirds slimību, kā arī citas nopietnas problēmas.

Tādēļ, runājot par nātriju, atšķirībā no pārējiem makro- un mikroelementiem, kas ir svarīgi cilvēka organismam, norāda nevis nepieciešamo dienas devu, bet dienas normu, proti, maksimālo daudzumu, kuru nevajadzētu pārsniegt. Tie ir 2300 mg nātrija, proti, pieci grami jeb tējkarote sāls, norādīts Heart.org un Kardiologija.lv.

Nātrija trūkumu organismā novēro ārkārtīgi reti, biežāk to uzņemam par daudz. Arī, ja ēdiena gatavošanā sāli neizmanto, organismā nātrija parasti netrūkst, jo vairākumam rūpnieciski ražoto produktu un pusfabrikātu jau ir pievienots sāls. Jāpiebilst, ka pieļaujamais sāls daudzums ietver arī tā dēvēto "slēpto" sāli, ko paši nepievienojam ēdienam, bet kas jau ir klāt tādiem produktiem kā maize, desa, siers un konservi.

Trīs ceturtdaļas (75 procenti) sāls, ko uzņemam ar pārtiku, nonāk organismā tieši no gatavajiem pārtikas produktiem, vēstīts Latvijas Republikas Veselības ministrijas mājas lapā. Jāatceras, ka ne vienmēr produktiem ar augstu sāls saturu ir sāļa garša. Šiem produktiem ir pievienots cukurs, kas neļauj sajust sāļo garšu. Daudz sāls var saturēt arī, piemēram, cepumi vai sausās brokastu pārslas!

Vārāmais sāls atrodams tādos rūpnieciski ražotos produktos kā desas, šķiņķis, kūpinātas zivis, šašliks, siers, konservi, žāvējumi, maize, skābēti kāposti, marinēti gurķi, sāļie cepumi, čipsi un sālīti rieksti.

Vairums cilvēku uzturā lieto pārāk daudz sāls. Tas veicina šķidruma aizturi organismā un pat veselam cilvēkam rada tūsku. Ja vakarā ēd sāļos riekstiņus vai čipsus un kaut ko piedzer klāt, no rīta, kā likums, acis ir aizpampušas.

Šķipsniņa sāls aiztur organismā pusglāzi (100 ml) ūdens, bet 8 g – veselu litru. Īpaši bīstami aizrauties ar sāls lietošanu ir nieru un sirds slimniekiem, jo palielinātais šķidruma daudzums organismā šiem orgāniem rada papildu slodzi.

Kā zināt, ka pārtikas produkts satur daudz sāls?

Foto: Shutterstock
Dažkārt pārtikas produkta marķējumā tiek norādīts nātrija saturs pārtikas produktā. 1 g sāls (NaCl) satur 0,4 g nātrija, tādēļ, zinot nātrija saturu pārtikas produktā, iespējams aptuveni aprēķināt sāls saturu pēc sekojošas formulas: sāls = nātrijs x 2,5.

Daudz sāls nozīmē: 1,25 g vai vairāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,5 g vai vairāk nātrija uz 100 g produkta).

Maz sāls nozīmē: 0,25 g vai mazāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,1 g vai mazāk nātrija uz 100 g produkta).

Ja sāls daudzums produktā ir starp šiem skaitļiem, tas ir uzskatāms par vidēju.

Daži padomi sāls patēriņa samazināšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix
  • Pievērs uzmanību sāls saturam pārtikas produktu marķējumā! Viens no vienkāršākajiem sāls patēriņa samazināšanas veidiem ir salīdzināt pārtikas produktu marķējumu un izvēlēties produktus ar zemāku sāls saturu.
  • Izvairies no sāls pievienošanas, gatavojot ēdienu, jo bieži vien tas ir tikai ieradums. Aizstāj sāli ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem un garšvielām – ķiplokiem un sīpoliem, dzērveņu, cidoniju, citronu un citām skābajām sulām.
  • Ja tiešām nepieciešams, uzkaisi sāli gatavam ēdienam. Tomēr labāk centies no tā izvairīties. Neturi sālstrauciņu uz galda, lai roka automātiski nesniedzas pēc tā!
  • Nekad nepievieno sāli ēdienam pirms pagaršošanas! Pārtikas produktus, kas satur daudz sāls vajadzētu lietot reti un mazos daudzumos. Konservēto zirnīšu vietā izvēlies svaigos vai saldētos. Desu un cīsiņu vietā nopērc un pagatavo gabaliņu svaigas gaļas.
  • Lieto uzturā svaigus dārzeņus un augļus. Tie satur kāliju, kas organismā darbojas pretēji nātrijam, proti, tas veicina ūdens izdalīšanos, ko aiztur nātrijs. Daudz kālija ir pupās, zirņos, lēcās, selerijās, kāpostos, ķirbjos, redīsos, sarkanajās bietēs, tomātos, kartupeļos, upenēs.
  • Jūras sāls, ķiploku sāls un dažādi garšvielu maisījumi, kuru pamatā ir sāls, nav ne ar ko veselīgāki par parasto sāli!

Raksta tapšanā izmantota informācija no Heart.org, Kardiologija.lv, Nlm.nih.gov, Health.com un Vm.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!