Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais tulkojums": Dace Deniņa par Gunsteina Bakes grāmatas "Moda un Oda. Romāns par satiksmi" tulkojumu no norvēģu valodas, "Mansards".

Redaktore Aija Lāce. Mākslinieks Zigmunds Lapsa.

Gunsteins Bake (Gunstein Bakke, 1968) literatūrā debitējis 2000. gadā, sarakstījis trīs romānus un dzejas krājumu. Par grāmatu "Moda un Oda. Romāns par satiksmi" Bake 2012. gadā saņēma Eiropas Savienības Literatūras balvu un Melsoma balvu. 2012. gadā rakstnieks piedalījās festivālā "Prozas lasījumi" Rīgā.

Oda un Moda sēž aizmugurējā sēdeklī, kad vadītājs zaudē kontroli pār automašīnu un kāda ģimene izlido no brauktuves un savas pierastās dzīves, bet viena no viņiem, Ruta Būre, vienā mirklī vairs nav nekas no tā, kas bijusi.Gandrīz trīsdesmit gadu pēc avārijas Oda satiksmes uzraudzības helikopterā lido virs Oslo, kamēr miermīlīgo autovadītāju ceļu laiku pa laikam apdraud melns mersedess. Odas palīgs, jauniņais Lūvalls, nolemj noskaidrot, kas sēž pie nelaimi vēstošās mašīnas stūres.

Tulkotāja Dace Deniņa dzimusi 1973. gadā. Studējusi dāņu un angļu valodu Latvijas Universitātē, 1997. gadā ieguvusi maģistra grādu filoloģijā translatoloģijas apakšprogrammā. Studiju laikā trīs semestrus mācījusies Orhūsas Universitātē Dānijā. Kopš 90. gadu otrā puses strādā par tulkotāju un redaktori. Nodarbojos ar literāru, publicistisku, zinātnisku un tehnisku tekstu tulkošanu no dāņu, norvēģu, zviedru un angļu valodas.

Sadarbojusies ar daudzām Latvijas izdevniecībām un iztulkojusi aptuveni 40 grāmatu no ziemeļvalstu valodām. Ārštatā strādājusi izdevniecībā "Dienas Žurnāli". Dace Deniņa piedalījusies projektos, kas saistīti ar Ziemeļvalstu kultūras popularizēšanu Latvijā, to vidū Norvēģijas vēstniecības organizētie Knuta Hamsuna un Henrika Ibsena atceres gadi. Piedalījusies Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas kultūras fondu organizētajās literāro tulkotāju meistardarbnīcās un konferencēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!