Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 15, janvārī, apstirpināja līdzšinējo Valsts robežsardzes priekšnieka Normunda Garbara vietnieku Gunti Pujātu iecelšanai Robežsardzes priekšnieka amatā.

Iekšlietu ministrijas (IeM) valdībā iesniegtajā rīkojumā norādīts, ka saskaņā ar IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumu valdībā apstiprināta Pujāta kandidatūra iecelšanai Valsts robežsardzes priekšnieka amatā.

IeM norādīja, ka līdz ar valdības lēmumu Pujāts faktiski ir iecelts Valsts robežsardzes priekšnieka amatā, bet juridiski būs vēl iekšlietu ministra rīkojums.

Jau ziņots, ka Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars ar 22. janvāri tiek atvaļināts no dienesta. Likums paredz, ka Valsts robežsardzes priekšnieku amatā uz pieciem gadiem ieceļ iekšlietu ministrs pēc tam, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Tāpat likums nosaka, ka Valsts robežsardzes priekšnieka amatā var iecelt tikai amatpersonu no vecāko vai augstāko virsnieku vidus, kurai ir akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība un kuras izdienas laiks IeM sistēmā nav īsāks par 10 gadiem.

Pujāts par Robežsardzes priekšnieka vietnieku dienesta organizācijas jautājumos kļuva 2018. gada 1. janvārī un pērnā gada novembrī ieguva arī ģenerāļa pakāpi.

2009. gadā Pujāts ieguvis maģistra grādu Latvijas Policijas akadēmijā. Izdienas laiks dažādos amatos IeM sistēmā Pujātam ir vairāk nekā 25 gadi.

Tādējādi Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Pujāts atbilst likumā minētajām prasībām, lai ieņemtu robežsardzes priekšnieka posteni.

Valdībā iesniegtie dokumenti liecina, ka Pujāta kvalifikācija, iepriekšējā darba pieredze Valsts policijā un Valsts robežsardzē vadošos amatos, tostarp Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieka amatā, vadot un organizējot robežpārbaudes un imigrācijas kontroles, operatīvās vadības, kriminālizmeklēšanas un atgriešanas un patvēruma jomu uzdevumu izpildi, kā arī vadības kompetenču attīstības līmenis liecina par viņa spēju pildīt Valsts robežsardzes priekšnieka amata pienākumus.

Pujāta atbilstību augstajam amatam 7. janvārī izvērtējusi IeM Vērtēšanas komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!