Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Pagājušā gada vasarā nāca gaismā apjomīga zādzība no Britu muzeja krājuma – kāds darbinieks pakāpeniski bija aiznesis ap 2000 dažādu artefaktu. Šobrīd lietā ir jauns pavērsies – zināms, ka izmērā nelielās, bet vērtīgās relikvijas izpārdotas internetā vismaz 45 dažādiem pircējiem no dažādām pasaules valstīm.

Šobrīd 350 zudušo artefaktu, no kuriem lielākā daļa bija monētas un nelielas zelta, dārgakmeņu, stikla un dažādu citu materiālu rotaslietas vai to detaļas, ir atgūti un šī gada februārī publiski izstādīti apskatei. Ironiski, bet vairākus no priekšmetiem muzejam atgrieza Itajs Greidels (Ittai Gradel), dāņu mākslas dīleris un kolekcionārs, kurš pirmais brīdinājis muzeju ar aizdomām par zādzību, taču bija noignorēts.

Pagājušā gada augustā Metropolitēna policija uz aizdomu pamata pārmeklēja bijušā Britu muzeja kuratora un krājuma glabātāja Pītera Higsa (Peter Higgs) dzīvesvietu un atrada senu bronzas medaļu un monētu kolekciju. Kā iepriekš BBC norādīja policijas pārstāvji, kolekcija aizdomīgi sakritusi ar to, kādai būtu jābūt Britu muzeja krājumā. Pats Higss uzstāja, ka monētas tikušas mantotas no kāda radinieka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!