Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Strauji saasinoties drošības situācijai Izraēlā, kas rada ievērojamus drošības riskus un neprognozējamu situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, Ārlietu ministrija (ĀM) stingri aicina šobrīd neceļot uz Izraēlu, teikts ministrijas sestdien, 7, oktobrī, publicētajā aicinājumā.

Valsts teritorijā esošos Latvijas valstspiederīgos ministrija aicina sekot līdzi situācijas attīstībai un vietējo drošības dienestu rekomendācijām.

Šis brīdinājums ir spēkā līdz turpmākam aktuālās situācijas precizējumam.

Valstspiederīgos, kuri šobrīd ir devušies īslaicīgā braucienā uz Izraēlu, Ārlietu ministrija stingri aicina reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

ĀM norāda, ka drošības situācija Izraēlā joprojām nav stabila, un tā var strauji mainīties. Ņemot vērā saspringto politisko situāciju un saspīlējumu Izraēlas un palestīniešu attiecībās, ĀM stingri iesaka ceļotājiem nedoties uz Jeruzalemi, Gazas sektoru un 40 kilometru rādiusā ap to un Palestīnas Pašpārvaldes teritorijām.

Atrodoties Jeruzalemē, ĀM stingri aicina ievērot piesardzību, izvairīties no demonstrācijām un vietām, kurās pulcējas liels cilvēku skaits un iespējamas masu nekārtības.

Tāpat ministrija aicina ceļotājus atrasties vietā, no kuras ātri sasniedzamas bumbu patvertnes.

ĀM arī aicina ceļotājus ievērot īpašu piesardzību, izmantojot sabiedrisko transportu, vai izvairīties no tā izmantošanas. Vilcieni darbojas ierobežoti un "karstajos punktos" nepietur.

Tāpat tiek ieteikts ceļotājiem neapmeklēt Izraēlas pierobežas reģionus ar Libānu un Sīriju.

Latvija sestdien arī stingri nosodījusi teroristiskā grupējuma "Hamas" uzbrukumus Izraēlā, kas prasījuši civiliedzīvotāju dzīvību.

"Šī nožēlojamā rīcība kāpina jau tā ļoti saspīlēto situāciju Izraēlas-palestīniešu dialogā," vietnē "X" paziņojusi ministrija.

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Tiek ziņots, ka vairāki izraēlieši ir nogādāti atpakaļ Gazā kā ķīlnieki.

Izraēlas medijs "N12" ziņo, ka palestīniešu kaujinieku uzbrukumos nogalināti vismaz 100 izraēlieši. Iepriekš Izraēlas glābšanas dienesti apstiprināja vietējo mediju ziņas, ka pēc raķešu uzbrukumiem no Gazas joslas valstī gājuši bojā 40 cilvēki. Atbildīgās iestādes turpina sniegt medicīnisko aprūpi un cilvēkus nogādāt slimnīcā.

Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, nogalinot 198 cilvēkus, paziņojušas palestīniešu amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!