Ogres novadā Ķeipenes dzelzceļa stacijā atrodas unikāla un interesanta vieta, ko īpaši novērtēs ikviens, kam patīk kino, – Ķeipenes kinostacija. Tā ir vienīgā publiski apskatāmā ekspozīcija pasaulē, kura veltīta kinomākslas dižgaram, režisoram Sergejam Eizenšteinam.

Kinostacija Ķeipenes kādreizējās dzelzceļa stacijas telpās radusies, kinofestivāla "Arsenāls" komandai un domubiedriem dodoties mazliet sirreālā ceļojumā ar vilcienu uz Ķeipeni. Katra šāda ceļojuma laikā mazā stacija ieguvusi kādu jaunu elementu vai vides instalāciju, rakstīts Ogres novada tūrisma mājaslapā.

Ķeipenes kinostacija ir kā tikšanās vieta kino dižgariem; šeit atrodas milzu galds un krēsli un, kā norāda Ogres novada Tūrisma informācijas centrs (TIC), vasarā pieejamas ugunskura un telšu vietas.

Pāri sliedēm slejas tunelis no 24 kinokadriem, kas ir veltījums pirmajai kinolentei. Stacijas uzgaidāmajā telpā ir ekspozīcija par godu kinorežisoram Sergejam Eizenšteinam. Tā ir iespēja iepazīt gan slaveno meistaru ar savdabīgo kinovalodu, gan kino rašanās vēsturi, vai vienkārši izbaudīt nedaudz sirreālu zuduša laika sajūtu.

Pazemē izbūvēts vides instalācijas objekts – astoņus metrus gara un četrus metrus plata "Potjomkina aka", kas veidota kā izstāžu zāle zem zemes, galveno akcentu liekot uz bruņukuģi "Potjomkins". Vecā Ķeipenes dzelzceļa stacija arī ir vienīgā vieta, kur saglabāts sliežu posms no bijušā vilcienu maršruta Rīga–Ērgļi.

Ogres novada TIC pastāsta, ka āra vides instalācijas var apskatīt jebkurā laikā, taču ekspozīciju bijušās stacijas ēkā var aplūkot no otrdienas līdz sestdienai. Jau otro gadu vasaras sezonā Ķeipenes kinostacijā pieejami izbraucieni ar sliežu velosipēdu. Pieteikšanās pa tālruni 25577645.

Plānojot braucienu uz Ķeipenes kinostaciju vai esot uz vietas objektā, Ogres novada TIC iesaka noklausīties audiogida stāstus, kas bez maksas pieejami aplikācijā "Ogres novadnieks", sadaļā "Tūrisms" (objekti numur 60 un 61, aplikāciju lejupielādē iOS, Android). Klausoties stāstus, iespējams uzzināt informāciju par kinostacijas rašanos, kā arī vairākus citus interesantus faktus un leģendas.

Ekspozīcija, kā arī pazemes izstāžu zāle "Potjomkina aka", kas atvērta no maija, būs slēgta svētku dienās 1., 4. un 5. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!