Foto: Kadrs no video/ Shutterstock
Pavasarī pelargonijas sāk mosties – dienas paliek garākas, tāpēc laiks tās sapost pirms lielās ziedēšanas! Kā pavairot pelargonijas un kādi darbi veicami šobrīd, lasi raksta turpinājumā!

Knifiņos par pelargoniju pavairošanu dalās Īrijā dzīvojošā latviete Līga Platā, kas "Facebook" izveidojusi blogu "Līdz ausīm puķēs". Kā ar sevi iepazīstina dārzkope, viņa ar puķkopību ir aizrāvusies jau vairāk nekā 20 gadus. "Jauši vai nejauši, bet esmu ieaugusi līdz ausīm puķēs," tā Līga. Viņa atklāj, ka vismīļākais augs ir pelargonijas, un šobrīd viņai ir viena no lielākajām pelargoniju kolekcijām Īrijā – 400 dažādas šķirnes, hibrīdi utt. Tāpat viņa audzē dažādas interesantas sīpolpuķes, sukulentus, kā arī citas ziedošas puķes. Ar Līgas atļauju publicējam viņas piedzīvojumus puķu pasaulē, tai skaitā arī video, kuros dārzkope skaidro, kā parūpēties par augiem.

"Piecas lietas, kas jāzina, lai sekmīgi pavairotu pelargonijas ar spraudeņiem – tām nepieciešams siltums, mitrums, gaisma, pareizs substrāts un pareiza trauku izvēle.

  • Substrāts. Pelargoniju pavairošanai var izmantot jebkuru substrātu, kas paredzēts sēklu audzēšanai. To vajag sajaukt 1:1 ar perlītu, smiltīm vai pat upes granti. Tas nodrošinās irdenāku augsni un arī labāku drenāžu. Pelargonijas nestāvēs ūdenī, ja tās saliesiet.
  • Trauki. Izmantoju kasetes, jo tās, manuprāt, ir labākās. Esmu novērojusi, ka nav vajadzīgi milzīgi trauki, lai apsakņotu pelargonijas. Jo mazāka kasete puķu audzēšanai (der arī podiņi), jo vieglāk tās apsakņot.
  • Siltums. Man ir siltumgalds, kuru pati uztaisīju no siltumkabeļa un termostata. Mājās pelargonijas nesakņoju. Tas ir uzregulēts uz +23 grādiem pēc Celsija. Tas man darbojas visu gadu. Optimālais siltums pelargoniju apsakņošanai būtu no +20 līdz +23 grādiem.
  • Gaisma. Labākais laiks pavairošanai no pavasara līdz agram rudenim.
  • Mitrums. Kad es piepildu kaseti vai podiņu ar sagatavoto substrātu, kārtīgi to apleju, liekais ūdens notek. Turpmāk augsni nepieciešams uzturēt mitru. To nevajadzētu iekaltēt vai pārliet.

Kas nepieciešams, pavairojot spraudeņus? Zīmulis, zīmītes, kur uzrakstīt nosaukumus, līdzeklis, lai aizsmērētu ciet grieztās brūces (piemēram, "Tipp-Ex"), ļoti asas šķēres un papīra nazis. Asas šķēres nepieciešamas, lai nesaspiestu pelargoniju stumbru un nesabojātu vadaudus."

Kā Līga soli pa solim apgriež pelargonijas spraudeņiem, lūko no 4:40 minūtes!

Video, kā pavairot pelargonijas:

Kā video stāsta Līga, tieši tagad viņa savā siltumnīcā veic revīziju. Viņa nopuvušos un nokaltušos pelargoniju dzinumus nogriež, tāpat viņa augus pārlikusi jaunos podiņos, nomainījusi arī augsni. Siltumnīcā viņa ir sagatavojusi spaini ar ziepjūdeni, jo ar to viņa mazgā galdus, paliktņus un citas lietas.

No 4:20 minūtes var redzēt, kā viņa pārstāda pelargonijas.

Video, kā pavasarī parūpēties par pelargonijām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!