Foto: Shutterstock
Lielziedu platpulkstenīšu pumpuri atgādina piepūstus balonus, bet, kad reiz izplaukuši, izskatās pēc lieliem, maigiem zvaniem. Taču lai smalkās ziedkopas tevi neapmāna – kaut trauslas pēc skata, platpulkstenītes ir izturīgas un viegli audzējamas; tās zied ilgi un ir labi piemērotas likšanai vāzē.

Lielziedu platpulkstenītes (Platycodon grandiflorus) ir daudzgadīgas neliela auguma (35–70 centimetri) puķes blīviem ceriem visbiežāk zili violetā krāsā, lai gan mēdz būt arī maigi rozā un baltā. Tās labi izskatās gan puķu kastēs un podos, gan daudzgadīgo puķu dobēs un akmensdārzos. Īpaši iecienītas tās ir angļu stila dārzu apstādījumos. Podos un kastēs puķes stāda aprīlī, savukārt atklātā laukā to paliekošajā vietā sēj maija beigās pēc lielajiem pavasara saliem, ievērojot attālumu – sēklas vajadzētu izsēt apmēram 30 centimetru attālumā vienu no otras. Zied tajā pašā gadā, kad iesētas. Tā kā puķes ir smalkas un nelielas, iespaidīgākam efektam ieteicams stādīt tās daudz.


Ja reiz aug vienā vietā, platpulkstenītēm nepatīk, ja tiek traucētas – to saknes pie ceru dalīšanas var sabojāties un augs var aiziet bojā, tāpēc pirms sēšanas rūpīgi pārdomā vietu, kur vēlies tās redzēt augam. Tā kā lapojums parādās vēlu, ieteicams iezīmēt dārzā vietu, kur aug platpulkstenītes, lai netīšām neizravētu jaunos dīgstus.

View this post on Instagram

A post shared by yama39 (@mounttori)


Šīm vasaras puķēm, ko mēdz saukt arī par balonpuķēm to pumpuru formas dēļ, ir apbrīnojama izturība – tās pacieš nelielu salu un īslaicīgu sausuma periodu, lai gan labāk patīk, ja tiek regulāri aplaistītas, lai augsne ir mitra, bet ne slapja. Platpulkstenītes puķkopju vidū ir iecienītas, jo tās nemoka slimības un kaitēkļi, bet ir viegli audzējamas un kopjamas.

Plaši atvērto ziedkopu dēļ puķes piesaista labos apputeksnētājus, piemēram, bites un tauriņus. Lai gan labi jūtas arī pusēnā pēcpusdienas saulē, visspilgtāk un bagātīgāk ziedēs vietā, kuru vismaz sešas stundas apspīd saule. Augot ēnā, puķes izstīdzēs un neziedēs. Ieteicams nokaltušos ziedus apgriezt, lai tām būtu spēks veidot jaunus, savukārt rudenī izbalējušo ziedu stublājus vajadzētu nogriezt pavisam.

View this post on Instagram

A post shared by noriyuki (@noriyuki201)


Lai gan platpulkstenīte izsējas pati, tā aug kompakti. Zemāko augumu šķirnes aug uz stingriem kātiem, kas labi spēj noturēt tās lielos ziedus, savukārt lielāka auguma puķes var nākties piesiet, jo mēdz izgāzties. Ja negribas, lai puķes veido garu augumu un nav jāsien, vēlā pavasarī, kad stublāji izveidojušies, tos var apgriezt.

Platpulkstenītēm patiks trūdvielām bagāta, labi drenēta un smilšmāla augsne vietā, kurā ilgstoši neturas slapjums. Slikti aug un mēdz slimot ar puvi blīvā augsnē, piemēram, mālā. Ja platpulkstenīte iestādīta trūdvielām bagātā augsnē, papildu mēslošana nav nepieciešama, taču, lai puķes atgūtu enerģiju, ko iztērējušas ziedēšanas laikā, tās ieteicams rudenī apsegt ar komposta slāni un pirms auksto mēnešu saliem apsegt ar mulču.

View this post on Instagram

A post shared by Mori_y (@mori_y0224)


Rakstā izmantota informācija no ceļveža "Latvijas stādi", stādaudzētavām "Baižas" un "Latroze", portāla "Gardeners World", "Gardenia" un Karaliskās dārzkopības biedrības mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!