Foto: Publicitātes foto
Mājsēdes laikā īpaši spilgti jūtam, cik svarīga loma ir komfortablai, ērtai mājvietai. Esam taču pelnījuši justies labi paši savās mājās! Un tomēr, ja traucē sajūta, ka mājās ir par šauru, par neērtu vai par tumšu, nav nepieciešams gaidīt ierobežojumu atcelšanu. Jau šodien vari rīkoties un sākt pārmaiņas, kas uzlabos Tavu ikdienas komforta līmeni, neatkarīgi no ierobežojumiem nākotnē.

Ko īsti šobrīd vari iesākt? Latio nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Dace Krieva iesaka:

1. Formulē savas vēlmes un vajadzības.

Tagad Tu mājās pavadi daudz vairāk laika un kļuvis daudz vieglāk noformulēt savas vēlmes. Trūks telpas darba kabinetam, nav kur novietot jauno trenažieri? Atsevišķas istabas bērniem vai vēl viena istaba Tavā aprūpē nonākušajiem vecākiem? Varbūt vēlies plašu pagalmu, kurā varētu spēlēties bērni, vai vakaros baudīt mieru terasē ar skaistu skatu? Formulē savas vēlmes pēc iespējas konkrētāk, un neaizmirsti par atrašanās vietu. Varbūt šobrīd jautājums par ātru aizkļūšanu līdz darbam vai skolai nav aktuāls, taču pienāks brīdis, kad tas atkal būs viens no svarīgākajiem kritērijiem mājokļa izvēlē.

2. Iepazīsties ar tirgus situāciju un uzzini savas esošās mājvietas vērtību.

Apskati līdzīgu īpašumu sludinājumus. Labs informācijas avots ir Latio mājokļu tirgus pārskats un Cenubanka.lv, kur apkopoti gan sludinājumi, gan arī zemesgrāmatas dati par notikušiem darījumiem. Šajā portālā gan nepieciešama maksas reģistrācija, lai apskatītu cenas.

Alternatīva būtu konsultācija ar nekustamo īpašumu darījumu vadītāju. Par to nav jāmaksā un tā notiek attālināti. Latio darījumu vadītājs pats veiks tirgus izpēti, konsultēsies ar Latio vērtētājiem un atbildēs uz jautājumiem:

- kāda ir optimāla īpašuma cena;

- vai mājokli izdevīgāk pārdot, vai varbūt izīrēt;

- vai remontēt pirms pārdošanas;

- kādi priekšdarbi jāveic, lai īpašumu būtu vieglāk pārdot;

- kādi ir potenciālie nodokļu maksājumi.

Šajā posmā nav nepieciešams pasūtīt īpašuma vērtējumu, tas būs vajadzīgs brīdī, kad jau būs pieteicies pircējs, kurš vēlēsies saņemt kredītu no bankas. Kādēļ? Atbilde ir vienkārša - vērtējumiem ir ierobežots derīguma termiņš. Uztaisot vērtējumu pārāk ātri, var gadīties, ka brīdī, kad atradīsies īstais pircējs, vērtējums būs jāpasūta no jauna.

3. Pārskati Tavā rīcībā esošos dokumentus.

Svarīgs ir svaigs ieskats īpašuma Zemesgrāmatā. Apskati to bez maksas, ar saviem bankas datiem pieslēdzoties zemesgrāmata.lv, rūpīgi pārbaudi ierakstīto informāciju. Īpaši svarīgi pievērst uzmanību, vai visas Tavā īpašumā esošās būves ir ierakstītas Zemesgrāmatā.

Būs nepieciešama arī inventarizācijas lieta. Pārbaudi, vai plāni atbilst reālai situācijai dabā. Ja kādi dokumenti pazuduši vai iepriekšējais īpašnieks nav tos atstājis, ieskaties VZD kadastra pārlūkā, autorizējoties ar Latvia.lv. Arī no VZD dokumentus var pasūtīt attālināti un saņemt tos pēc izvēles - papīra vai digitālā formātā.

Arī šajā posmā Latio darījumu vadītāja bezmaksas konsultācija palīdzēs Tev ietaupīt laiku. Attālinātā konsultācijā darījumu vadītājs pārskatīs visus Tavā rīcībā esošos īpašuma dokumentus, un paskaidros, kur iespējams saņemt kādu no iztrūkstošiem, bet tālākā darījumu procesā nepieciešamiem dokumentiem. Izskaidros procesus, to iespējamās izmaksas, attālinātās iespējas.

4. Sazinies ar savu banku un uzzini savas iespējas saņemt kredītu jaunajam mājoklim.

Ja šobrīd Tev pašam sava īpašuma nav, iepazīsties ar ALTUM atbalsta programmām. Tāpat kā iepriekš, arī šo posmu var vienkāršot, sadarbojoties ar darījumu vadītāju, kurš labi pārzina dažādu banku prasības un mācēs atbildēt uz jautājumiem par Altum piedāvātajām iespējām, kā arī pastāstīs par Tava sapņu mājokļa iegādes iespējām.

Tālāk Tu vari izvēlēties, vai turpināt tirgot un meklēt jauno mājokli pats, vai arī slēgt sadarbības līgumu ar NĪ darījumu vadītāju, kurš apmaiņā pret komisijas maksu, izmantos savu pieredzi un kontaktus lai būtiski palīdzētu gan pārdošanas, gan pirkšanas procesu vienkāršošanā un paātrināšanā. Par to, kā tieši darījumu vadītājs varētu palīdzēt un cik tas izmaksātu Tavā gadījumā, vari uzzināt bez maksas, zvanot uz Latio zvanu centru: + 371 67032300 vai rakstot e-pastu uz latio@latio.lv.







Dace Krieva
Latio nekustamo īpašumu darījumu vadītāja

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!