Daudzi vecākās paaudzes cilvēki tic, ka no ginka koka lapām pagatavota uztura bagātinātājs uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spēju. ASV vien šādi preparāti ik gadus tiek pārdoti par vairāk nekā 200 miljoniem dolāru. Tos var iegādāties arī Latvijā. Daudzi pētījumi ir parādījuši ginka lapu labvēlīgo iedarbību, taču no zinātniskā viedokļa tie nav bijuši pilnīgi.
Viljamsa koledžas zinātnieku grupa no Masačūsetsas štata ASV nolēma veikt zinātniski pamatotu pētījumu – 230 fiziski un garīgi veseli cilvēki vecumā virs 60 gadiem sešas nedēļas lietoja no ginka lapām izgatavotu preparātu, tiesa, reāli to lietoja puse. Otra puse, pašiem nezinot, saņēma placebo – neitrālu aizstājēju.

Pirms un pēc kūres visi 230 cilvēki izpildīja standarta mācīšanās, atmiņas, uzmanības un koncentrācijas testus. Kaut arī pēc ražotāja apgalvojuma pozitīvām pārmaiņām jāparādās jau pēc 4 nedēļām, testu rezultātos starp abām cilvēku grupām nebija nekādas atšķirības.

“Mēs uzsākām pētījumu bez aizspriedumiem, bet neatradām pierādījumu, ka ginka koka lapu preparāts labvēlīgi iedarbotos uz mācīšanās spēju vai atmiņu,” sacīja zinātnieku grupas vadītājs Pauls Solomons (Paul Solomon).

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !