Pēdējā laikā apmeklētāju skaits palielinājies gan labiekārtotās dabas takās, gan ievērojamos dabas objektos. Tas, protams, ir jauki, taču līdz ar lielāku apmeklētāju plūsmu diemžēl rodas dažādas problēmas, tostarp smilšakmens iežu bojāšana, pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāvji.

DAP atgādina – staigāt pa smilšakmens iežiem, ūdens un leduskritumiem ir aizliegts, tāpat nedrīkst tos bojāt, skrāpējot, gravējot un citos veidos. Šādas problēmas inspektori ir novērojuši Braslas iežu maršrutos, pie Līču-Laņģu klintīm, Sietiņiezī un daudzos citos populāros smilšakmens atsegumos.

"Būsim saudzīgi pret šīm dabas vērtībām, kas veidojušās pirms vairāk nekā 350 miljoniem gadu. Gaujas nacionālā parka smilšakmens atsegumos redzamie slāņi ir dabas darinātas grāmatas lapas, kurās ierakstīti miljoniem gadu veci notikumi, saudzēsim tos," teikts DAP paziņojumā.

Tāpat pārvaldes pārstāvji izceļ, ka par aizsargājamu ģeoloģisku objektu bojāšanu ir paredzēts sods 30 līdz 700 eiro apmērā. Dabas aizsardzības pārvalde izmanto tā dēvētās "meža kameras", lai uzraudzītu bojāšanas riskam pakļautos atsegumus.

Dodies dabā ar izpratni!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!