Foto: Saeimas administrācija

Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis un Saeimas deputāts Imants Parādnieks cer, ka koalīcijas partneri ir izauguši no bērnudārza vecuma un nepārdalīs ministrijas pēc tam, kad NA trešdien Saeimas ārkārtas sēdē balsoja pret Raimonda Vējoņa ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

Par Vējoņa ievēlēšanu prezidenta amatā balsoja pārējie divi koalīcijā esošie politiskie spēki - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Vienotība", savukārt NA pirms noslēguma balsojuma paziņoja, ka Vējoni neatbalstīs. Līdz ar to jaunais Valsts prezidents tika ievēlēts ar opozīcijas balsīm. Kopumā par viņu nobalsoja 55 deputāti, no tiem 42 balsis veido "Vienotība" un ZZS, bet pārējie 13 parlamentārieši oficiāli nav atzinuši, ka ir balsojuši par Vējoni.

"Tas būtu tā kā bērnudārzā - nepatīk mantiņa kādam, gribēja atņemt, nu tad viņš mēģinās atriebties. Bet es ceru, ka mēs neesam bērnudārzā, un no tā vecuma perioda esam izauguši, es ceru, ka arī koalīcijas partneri," uz jautājumu, vai NA nebažījas, ka koalīcijas partneri īstenos sankcijas pret partiju apvienību un varētu veikt pārdales valdībā, atbildēja Parādnieks.

Politiķis noraidīja neoficiālo informāciju, ka Vējonis noslēguma balsojumā tomēr saņēma arī dažas NA balsis. "Pilnīgi noteikti Nacionālās apvienības deputāti visi kā viens balsoja atbilstoši sākotnējam uzstādījumam un personīgajai pārliecībai," viņš teica.

"Tie, kas piemeta, mēģina novelt vainu uz kādu citu. (..) Ceturtajā balsojumā redzējām, ka Vējonim ir pienākušas 11 balsis ne no kurienes, tas nozīmē, ka ir kaut kādas aizkulišu vienošanās, un neviens negribēja piedalīties šajās spēlītes," pauda Parādnieks.

Taujāts, kā viņš redz turpmāko sadarbību ar koalīcijas partneriem, Parādnieks atbildēja, ka "no mūsu puses jau nav nekādas problēmas. Ja koalīcijas partneriem ir, tad lai viņi nāk ar tām klajā".

Neoficiāla informācija liecina, ka 13 oficiāli nenosauktie deputāti, kuri balsoja par Vējoni, ir gan no visiem trim opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem - "Saskaņas", "No sirds Latvijai" un Latvijas Reģionu apvienības, gan arī no NA.

Tāpat Saeimas kuluāros tiek spriests par iespējamajām pārdalēm valdībā, paredzot, ka Aizsardzības ministriju pēc Vējoņa stāšanās prezidenta amatā no ZZS varētu nodot "Vienotības" pārziņā, Labklājības ministriju no ZZS uz NA, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju no NA uz ZZS. Oficiāli politiķi gan šādu iespēju noraidījuši.

Latvijas Valsts prezidenta amatā trešdien, 3.jūnijā, Saeima ārkārtās sēdē ievēlēja aizsardzības ministru Vējoni. Par viņu piektajā jeb noslēguma balsojumā nobalsoja 55 deputāti.

Vējonis Valsts prezidenta amatā stāsies pēc zvēresta nodošanas 8.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!