Aizvadītā ziema bijusi skarbs pārbaudījums rozēm. Kailsalā un brāzmainajā vējā rožu stādi krietni apsaluši. Daudzos dārzos palikuši vien melni žuburi. Kā rozes šopavasar pareizi kopt, devāmies skaidrot uz zemnieku saimniecību "Ziediņi" Vijciema pagastā.

Zemnieku saimniecības "Ziediņi" saimniece Sniedze Ragže mūs laipni sagaida savas mājas pagalmā. Jo tieši šeit aug viņas vārdā dēvētā roze "Sniedze", saimniece to ilgi meklējusi, līdz beidzot uzgājusi Kalsnavā.

"Parka roze, redziet, tā visa ir zaļa. Tā arī nesalst, tai vairāk ir mežrožu gēns klāt. Tie ziediņi ir tādi smaržīgi," saka z/s "Ziediņi" saimniece Sniedze Ragže.

Saimnieces kolekcijā kopā ir aptuveni divarpus tūkstoši dažādu šķirņu rozes. Sniedzes sirdij tuvākās ir smaržīgās rožu šķirnes. Aizvadītā ziema gan rozēm esot bijusi ļoti slikta, ko tādu saimniece savā ilgajā agronomes pieredzē neatminas.

"Tik sliktas rozes es neatceros, kad būtu bijušas. Mūsu saimniecībā nav vispār nevienas rozes, kas būtu palikusi zaļa. Es domāju, ka tas bija kailsals, plus vēl otrs moments. Tad vēl uznāca milzīgs sniegs uz nesasalušas zemes, pēc tam viņus vēl izsutināja, pēc tam visu vēl nosaldēja," stāsta saimniece.

Kā rozes pārziemos, atkarīgs, vai tās pareizi ir iestādītas. Ja stādi zemē ir dēstīti ļoti sekli, pērnajā ziemā rozes visdrīzāk būs nosalušas. "Ja pareizi, tad tās jau tā grūti galīgi aizlaist beigtas. Rozēm tomēr ir liela reģenerēšanas spēja, piemēram, šeit – it kā nosalis, bet nāk no apakšas. Nevajag uztraukties, ka te ir beigts, tad visu rozi raujam ārā. Ir jāpagaida vismaz līdz Jāņiem, ja ir normāls rožu cers ieaudzies, tad tas citreiz izdzenās no tā sakņu kakliņa pumpura, ja ir pareizi iestādīts."

Vēl pērnruden siltumnīcā podiņos saimniece iestādījusi vairākus jaunos rožu stādus, šopavasar tos jau iecerēts stādīt dobe. Šeit nu arī Sniedze rāda, cik dziļi zemē dēstīt rožu stādu. "Līdz šai vietiņai iekšā ir jāstāda. Aptuveni plaukstas vai četru pirkstu tiesai ir jābūt virs potes vietai. Ko tas dos? Ja gadās, ka skrienot nolauž, tad šeit ir snaudošie pumpuri un atkal nāks ārā. Otrs – aukstā ziemā virsa nosals, šeit nāks pumpuriņi."

Saimniece iesaka rožu stādus, kuri veikalos iegādājami nelielos podiņos, vispirms iestādīt siltumnīcā labā augsnē un krietni lielākā podiņā, tikai pēc pirmās ziemas to stādīt laukā.

"Lai pāriet salnas, tad es tos stādīšu jūnijā zemē iekšā. Viņš te būs piedzinis pilnu ar saknītēm, podcelms apakšā pamodīsies. Es ieteiktu visiem, kuri pērk tos mazos stobriņus, tur rozes ir dažādas kvalitātes, iestādiet podiņā un labā augsnē, lai tas paliek tāds dūšīgāks."

Taču kopumā zeme rožu stādīšanai jau esot gatava. Saimniece cer, ka šopavasar laika apstākļi nepārsteigs ar negantām salnām, kā tas bija pērn. Rozīti, ja ir vispirms bijusi siltumnīcā, viņa jau ir izdzīta, tai ir jāaklimatizējas, lai saņemas, ja nu uznāk vēl kādi aukstumi. Stādiet sarkanās ar sarkanām un baltās ar baltām."

Savā dārzā lielāko daļu rožu stādu saimniece šopavasar jau ir apgriezusi. Sniedze Ragže saka, jo vairāk rozes griezīs, jo kuplāk tā augs un bagātīgāk vasarā ziedēs.

Audzējot rozes, svarīgi tās pabarot. Kā saka Sniedze, rozes būs pateicīgas par visu, ko saimnieks to labā izdarīs. Pārmēslot stādus nemaz neesot iespējams. "Pirms stādīšanas liek iekšā augsnē kūtsmēslus. Pavasarī jau esam devuši minerālmēslus, kā mostas augšā, lai tām ir ko ēst. Pirmais ir slāpekli saturošais mēslojums, tas var būt kāds nu ir pieejams. Un tagad, kad ir apgrieztas, liek komplekso minerālmēslojumu."

Līdz rožu ziedēšanai "Ziediņu" saimniecībā iesaka stādus pabarot vēl trešo reizi, lai ziedoni varētu izbaudīt pilnā krāšņumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!