ANO inspektori apstiprinājuši Ziemeļkorejas galvenā kodolreaktora apturēšanu.
Process norisinās labi un Ziemeļkoreja sadarbojas, žurnālistiem Bangkokā paziņoja Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) vadītājs Mohameds El Baradei.

Ziemeļkoreja sestdienas vakarā paziņoja, ka tā slēgusi Jonbjonas kodolreaktoru, kā to paredz starptautiskā vienošanās par Phenjanas kodolprogrammas apturēšanu.

Padomju laikos būvētā Jonbjonas reaktora slēgšana, kurā tiek ražots plutonijs, ko izmanto atombumbas izgatavošanā, ir pirmais solis kodolatbruņošanās darījumā, kas februārī tika noslēgts ar Ziemeļkoreju. Saskaņā ar šo nolīgumu Ziemeļkoreja saņems vienu miljonu tonnu mazuta vai līdzvērtīgu palīdzību, kā arī diplomātiskās priekšrocības un drošības garantijas, ja tā atklās un likvidēs visas savas kodolprogrammas.

Sestdien Ziemeļkoreja saņēma pirmo 6200 tonnu mazuta palīdzības sūtījumu no Dienvidkorejas, kā arī valstī ieradās ANO novērotāju desmit cilvēku komanda, lai sāktu gatavoties Jonbjonas kodolreaktora apturēšanai.

Inspektori uzraudzīja Jonbjonas kodolreaktora apturēšanu, kā arī uzstādīs kameras un citu novērošanas aprīkojumu.

Saskaņā ar 13.februārī sešu valstu parakstīto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita slēgt savu galveno kodolreaktoru Jonbjonā un atļaut ANO inspektoriem atgriezties valstī. Par to Ziemeļkoreja no Dienvidkorejas saņemtu 50 000 tonnu mazuta izmantošanai enerģētikas jomā, kā arī enerģijas piegādes, kas ir pielīdzināmas aptuveni vienam miljonam tonnu mazuta, un piekāpšanos diplomātiskajās attiecībās.

Dienvidkoreja ir paziņojusi, ka visa mazuta sūtījuma nogādāšana uz ziemeļiem aizņems aptuveni 20 dienas.

Ziemeļkoreja jūnija beigās saņēma 25 miljonus ASV dolāru, kas bija iesaldēti Ķīnas bankā.

Pēc naudas saņemšanas Ziemeļkoreja uzņēma valstī ANO inspektoru grupu, kurai ļauts apmeklēt Jonbjonas kodolreaktoru.

ANO inspektori no Ziemeļkorejas tika padzīti 2002.gadā, kad pieauga saspīlējums attiecībās starp Ziemeļkoreju un starptautisko sabiedrību, kas galu galā noveda pie pirmajiem Ziemeļkorejas veiktajiem kodolieroču izmēģinājumiem pagājušajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!