Viens no Krievijas Valsts domes deputātiem, kurš pārstāv valdošo partiju "Vienotā Krievija", saviem ukraiņu kolēģiem iesniedzis plānu Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas apvienošanai vienotā valstī, par kuras galvaspilsētu kļūtu Kijeva.

Krievijas parlamenta apakšpalātas ekonomiskās politikas un uzņēmējdarbības komitejas priekšsēdētājs Jevgēņijs Fjodorovs ceturtdien aģentūrai AFP pavēstīja, ka viņa iniciatīvas mērķis ir panākt visu trīs valstu apvienošanos līdz 2020.gadam.

Fjodorovs pauda pārliecību, ka vienotas valsts atjaunošana nesīšot labklājību visām trim šobrīd neatkarīgajām valstīm, un piebilda, ka attiecīgu plānu iesniedzis Ukrainas Augstākajai Radai.

Krievijas parlamentārietis uzsvēra, ka galvenie plāna izstrādāšanas motīvi ir ekonomiska rakstura.

"Kopā mēs būsim bagātāki," sarunā ar AFP norādīja Fjodorovs. "Savienība ļaus mums pārspēt bagātāko Eiropas valstu dzīves līmeni."

Kā apgalvots plānā "No vēsturiskās tautu vienotības uz vienotu valsti", trīs valstu apvienošana paaugstinās pilsoņu pirktspēju, paplašinās vidusšķiru un palielinās iedzīvotāju vidējā mūža ilgumu līdz 75 gadiem.

"Mēs konsultējamies ar visām Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas politiskajām partijām par vienas valsts izveides plāna uzsākšanu," sacīja Fjodorovs, piebilstot, ka sarunas varētu ilgt piecus gadus.

"Tas ir ilgs process," atzina parlamentārietis.

Tajā pašā laikā Ukrainas vicepremjers Boriss Koļesņikovs, kurš bauda lielu ietekmi jaunā prezidenta Viktora Janukoviča administrācijā, jau paudis skeptisku attieksmi pret Krievijas likumdevēja izteikto ideju.

"Protams, ekonomiskā sadarbība mūsu valstij būtu noderīga. Taču politiskā vienotība vairāk attiecas uz zinātniskās fantastikas žanru," norādīja Koļesņikovs.

Sergijs Soboļevs, viens no vadošajiem opozīcijas pārstāvjiem Ukrainas parlamentā, bija vēl noraidošāks, nosaucot sava krievu kolēģa ideju par "politisko paranoju".

"Šim cilvēkam vajadzētu runāt ar ārstu, nevis politiķiem," sacīja Soboļevs.

Tomēr Ukrainas Komunistiskās partijas pārstāvis Leonīds Gračs Fjodorova ideju uztvēris ar entuziasmu.

"Tā ir svarīga ideja. Mums tā jāiekļauj dienaskārtībā," norādīja Gračs.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka liela daļa krievu joprojām ar nostaļģiju atceras PSRS, kuras sabrukumu kādreizējais Krievijas prezidents un pašreizējais premjerministrs Vladimirs Putins atzinis par pagājušā gadsimta "lielāko ģeopolitisko katastrofu".

Tomēr Fjodora ideja Krievijas ārlietu ministrā Sergejā Lavrovā raisīja tikai jautrību.

"Neesmu dzirdējis par šo iniciatīvu. Mūsu deputāti ir ļoti radoši, aizrautīgi un apveltīti daudziem talantiem. Labāk saistieties ar viņiem tieši," žurnālistiem sacīja Lavrovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!