Foto: AFP/Scanpix

Šī gada pirmajā pusē konfliktā Afganistānā cietuši gandrīz 5000 civiliedzīvotāju, paziņojis ANO.

ANO ziņojumā reģistrēts 4921 cietušais. Dokumentēti 1592 nāves gadījumi un 3329 savainošanas gadījumi. Tas ir par vienu procentu vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusē.

Vardarbība īpaši smagi skārusi sievietes un bērnus, atzina ANO Palīdzības misijas Afganistānā pārstāve Daniela Bella. "Civiliedzīvotāju sieviešu cietušo skaits palielinājās par 23% - 164 nāves gadījumi un 395 ievainotas, bet cietušo bērnu skaits palielinājās par 13% - 153 nogalināti un 302 ievainoti," teica Bella.

"Tūkstoši nogalinātu un ievainotu civiliedzīvotāju liecina, ka konflikta puses joprojām nespēj aizsargāt civiliedzīvotājus," uzsvēra ANO pārstāve.

Par 70% cietušo civiliedzīvotāju atbildīgi talibi un citi pret valdību noskaņotie spēki, teikts ziņojumā. Tie ir 1213 nāves gadījumi un 2223 savainošanas gadījumi.

Talibi uzņēmušies atbildību par trešdaļu šo gadījumu, norāda ANO.

Valdību atbalstošie spēki, tostarp armija un vietējā zemessardze, atbildīgi par 15% cietušo civiliedzīvotāju. Starptautiskie spēki atbildīgi par 1% šo gadījumu.

Tomēr cietušo civiliedzīvotāju skaits starptautisko un afgāņu spēku uzlidojumos ir palielinājies par 88%, vēsta ANO.

Visbīstamākā province civiliedzīvotājiem bijusi Kondozas province. Tur sadursmēs gājuši bojā 52 civiliedzīvotāji un ievainoti 162. Šajā pavasarī talibi ievērojami pavirzījās uz priekšu savas ofensīvas laikā uz provinces galvaspilsētu Kondozu.

Mērķtiecīgos uzbrukumos civiliedzīvotājiem bijis visvairāk bojāgājušo, tostarp reliģiskie līderi, tiesneši un skolotāji. Šis skaitlis palielinājies par 57%, teikts ANO ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!