Normunds Bērziņš ir tipogrāfijas Palete tehniskais direktors, cilvēks, kuram nav svešs nedz dators, nedz arī internets. Taču ne tas ir galvenais. Savu otro dzīvi viņš pavada interneta izsolēs, kurās pērk un pārdod dažādas lietas. Ne jau tādēļ, lai nopelnītu, bet gan tāpēc, ka tas ir interesanti, tas ir hobijs.
Patiešām ir jābūt nedaudz saspiestam, lai pirktu automašīnu Amerikā, redzot tikai dažas fotogrāfijas un lasot pārdevēja slavas dziesmas savai precei. Bet tieši to Normunds izdarīja.

Interneta izsoles galvenā īpatnība ir tā, ka vienīgais veids, kā iegūt ziņas par preci, ir lasīt pārdevēja ievietoto aprakstu un apskatīties fotogrāfijas. Kļūdas iespēja patiesībā ir diezgan liela, ja vien prece nav gluži jauna un vēl iepakojumā. Pirkt interneta izsolē lietotu mašīnu, turklāt tādu, kas atrodas Amerikā - tas šķiet pilnīgs neprāts. Un tomēr tas ir iespējams.

"Tā bija mana pagājušās vasaras avantūra. Mēs bijām pārdevuši savu mašīnu, un vajadzēja kaut ko likt vietā. Tad radās ideja par vienu samērā ekskluzīvu modeli." Normunda prasības pret automobiļiem ir visnotaļ augstas, un viņš negribēja arī minēt automobiļa modeli, jo tādi Latvijā ir tikai daži. Izlēmis par mašīnas iegādi eBay izsolē, viņš ieradās darbā kādā agrā sestdienas rītā un sāka meklēšanu. Vajadzīgais auto atradās diezgan ātri - kādā Amerikas štatā lietoto auto tirgotāji bija ielikuši to izsolē par 999 dolāriem bez rezerves cenas. Mašīnas aprakstā bija teikts, ka tā ir degusi, nav braucama, taču ir derīga remontēšanai vai rezerves daļām.

"Amerikas šroti (nolietotu automašīnu vairumbāzes) ir pavisam citādi nekā pie mums. Šeit mašīna var būt sista, to var salabot, glīti nokrāsot un neviens nepateiks, kas ar to it noticis. Amerikā, ja reiz mašīnai kaut kas notiek, tā tiek tūlīt pārdota un no zīmoga avārija tā nekad vaļā netiek. Protams, es ļoti rūpīgi lasīju mašīnas aprakstu un pētīju tās fotogrāfijas. Es izdrukāju visu iespējamo informāciju par šo mašīnu un tad gāju pie meistariem, lasīdams kopā visus plusus un mīnusus."

Plusu sakrājās vairāk nekā mīnusu, un drīz vien Normunds uzvarēja konkrētajā izsolē, kļūdams par kārotā auto īpašnieku. "No šī brīža sākās jautrība." Automobilis atradās vienā štatā, osta, no kuras varētu to transportēt uz Rīgu, pavisam citā. Pārdevēji piedāvāja paši transportēt auto līdz ostai par 1000 dolāriem. Tas likās krietni par daudz. "Tad es sāku pētīt karti, atradu, kur atrodas mašīna, apzināju iespējamos ceļus. Pievienoju datoram mikrofonu un caur DialPad programmu, kas dod iespēju zvanīt pa visu pasauli, neko nemaksājot, sāku meklēt firmas, kas nodarbojas ar transporta pakalpojumiem. Atlasīju trīs no tām un sarīkoju viņiem konkursu. Uzvarēja kāds ģimenes uzņēmums ar samērā senu pagātni. Viņi apņēmās nogādāt mašīnu līdz ostai par 450 dolāriem."

Tādējādi, izmantojot visas internetā iespējamās komunikācijas, tika atrasta arī kompānija, kas nogādās mašīnu no Amerikas krastiem līdz Rīgai.

Trīs nedēļas vēlāk...

"Pirmo reizi mašīnu ieraudzīju tieši savā vārdadienā. Sirsniņa, protams, pukstēja straujāk, kad ostā tiku tai klāt. Un, protams, realitātē viss izskatījās daudz bēdīgāk. Nabaga auto bija ilgi stāvējis zem klajas debess bez durvju stikliem, ādas sēdekļi bija pilnīgi beigti un ārā metami.

Tāpat arī apdegušais panelis. Salons bija nokvēpis, vietām iemetusies rūsa. Bet tas vēl nebija viss. Aizvedu auto mājās, sāku pašrocīgi visu jaukt laukā. Ar motoru strādāja meistari, un tad tikai atklājās, ka iepriekšējais mašīnas īpašnieks - visticamāk - bija pārsitis karteri, eļļa iztecējusi, un motors būtībā sabojāts. Acīmredzot pēc tam šis cilvēks bija auto aizdedzinājis, lai dabūtu apdrošināšanu."

Visu gadu Normunds cītīgi darbojās ap mašīnu, pirkdams detaļas tajā pašā interneta izsolē un turpat pārdodams atpakaļ nevajadzīgās. Latvijā šādam auto modelim detaļu nav vispār un, tās pasūtot oficiāli, cena uzkāptu līdz nesaredzamiem griestiem. eBay visu ir iespējams nopirkt daudz lētāk. "Piemēram, man vajadzēja jaunas turbīnas. Rīgā tādas varētu dabūt par 1500 latiem katru. Amerikā jauna turbīna maksā 1300 dolārus, lietota apmēram 350-400 dolārus. Izsolē es nopirku divas lietotas turbīnas par 200 dolāriem komplektā."

Brīdī, kad tapa šis raksts, Normunds bija apņēmies pavasarī dabūt auto uz šosejas... Atliek tikai apskaust šādu uzņēmību un azartu. Solīt naudu par preci, kuru nevar apskatīt un aptaustīt, sūtīt naudu uz pasaules otru malu, neesot pārliecinātam, vai no tā kas sanāks. Patiešām ir jābūt nedaudz saspiestam, kā izteicās pats Normunds Bērziņš. Tajā pašā laikā nevar noliegt, ka šādas izsoles ir ko vērtas. Gan tāpēc, ka dažādas preces iespējams nopirkt vairākas reizes lētāk nekā vienkārši veikalā. Gan arī tā azarta un spēles garšas dēļ, kas valda izsolē.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !