Foto: DELFI
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) nākamnedēļ varētu nosaukt konkrētus kandidātus pēc Tautas partijas (TP) aiziešanas no valdības vakantajiem ministru amatiem, intervijā "Latvijas Radio" trešdien atzina premjers.

Viņš pastāstīja, ka šonedēļ varētu noslēgties pirmais sarunu raunds ar mazākuma valdības koalīcijas partneriem, taču tajā par konkrētiem kandidātiem sarunas vēl nenotikšot. Pēc tam notikšot sarunas ar opozīciju, jo tās balsis ir nepieciešamas, lai valdības piedāvātie ministru amatu kandidāti saņemtu Saeimas vairākuma atbalstu.

Dombrovskis uzskata, ka koalīcijas sarunās ar pašlaik opozīcijā esošo LPP/LC problēmas neradīs otrdien ar partiju apvienību "Vienotība" panāktā vienošanās neapvienot Labklājības un Veselības ministriju, ko iepriekš rosināja LPP/LC. Premjers atgādināja, ka sarunās ar LPP/LC par iespējamo iesaistīšanos valdībā partijas jau vienojušās likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM), bet par pārējo ministriju skaita samazināšanu lemt pēc rudenī gaidāmajām Saeima vēlēšanām, veidojot jaunu valdību.

Premjers atkārtoti prognozēja, ka balsojums par jaunajiem ministriem Saeimā varētu notikt jau nākamceturtdien. Viņš noraidīja iespēju, ka ministru kandidātus vispār varētu nevirzīt un ministrijas līdz vēlēšanām vadītu valsts sekretāri. Viņaprāt, šāds risinājums nebūtu pieņemams.

Trešdien Dombrovskism plānotas konsultācijas ar koalīcijas partneri Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Dombrovskis norādīja, ka par ministru amatu sadalījumu starp partijām sāks diskutēt, kad būs iziets pirmais sarunu raunds. Kandidātu izvēlē svarīga būšot ministru reputācija un profesionālisms.

Jautāts, vai ārlietu ministra amatu varētu saglabāt TP pārstāvis Māris Riekstiņš, premjers norādīja, ka, lai gan augstu vērtējot Riekstiņa profesionālismu, tomēr viņš ir demisionējis un viņa demisija ir pieņemta, un Riekstiņš turpina pildīt savus pienākumus tikai pēc premjera lūguma līdz jauna ministra iecelšanai. Līdz ar to arī ārlietu ministra amatam tiek meklēts jauns kandidāts, atzina Dombrovskis.

Viņš kategoriski noraidīja iespēju, ka tieslietu ministra amatu varētu ieņemt JL līdere un Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa. "Šādu variantu mēs vispār neizskatām," sacīja premjers.

Partijas "Jaunais laiks" Rīgas domnieks Edgars Jaunups trešdien Latvijas televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" ne apstiprināja, ne noliedza, ka ārlietu ministra amatu, ko pašlaik pilda TP pārstāvis Māris Riekstiņš, varētu piedāvāt ZZS pārstāvim, pašreizējam vides ministram Raimondam Vējonim. Viņš norādīja, ka JL pirms konsultāciju noslēgšanas ar partneriem nevēlas nosaukt konkrētas personālijas, tomēr, "ārlietu ministra amats ir viens no vakantajiem amatiem un ZZS ir viens no koalīcijas partneriem, tāpēc nevar izslēgt nekādas varbūtības".

Jaunups pastāstīja, ka valdībai esot izstrādāts arī "plāns B" gadījumam, ja atbalstu negūtu premjera piedāvātie ministru kandidāti - ar partijām nesaistītu cilvēku virzīšana šiem amatiem. Tomēr pašlaik valdība strādajot pie tā, lai ministru amatus izvirzītu partijas un partijas arī uzņemtos atbildību.

Jau vēstīts, ka Dombrovska valdība pēc tam, kad TP atsauca savus ministrus, ir nonākusi mazākumā. Sarunas ar LPP/LC par iesaistīšanos valdībā pirmdien noslēdzās ar LPP/LC atteikumu, kas apsolīja valdībai atbalstu valstiski svarīgos jautājumos, taču nolēma valdībā neiesaistīties.

Pēc TP aiziešanas šobrīd ir vakanti trīs ministru portfeļi – ārlietu, tieslietu un veselības. Koalīcija vienojās likvidēt RAPLM, kuru vadīja vēl viens TP pārstāvis Edgars Zalāns.

TP marta nogalē nolēma pamest Dombrovska valdību pēc premjera atteikuma slēgt divpusējo vienošanos par "četriem punktiem" ekonomikas glābšanai. Palikušie koalīcijas partneri pauda gatavību atbalstīt Dombrovska valdības darbu arī turpmāk, paužot pārliecību, ka tā var strādāt mazākumā līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, bet vēlāk nolēma iesaistīt valdībā arī LPP/LC.

Pēc lielākās koalīcijas partijas – TP – aiziešanas no valdības, Ministru kabinets Saeimā zaudēja 19 deputātu balsis. Koalīcijai kopumā palikušas 44 balsis ("Pilsoniskā Savienība" – 7, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – 5, JL – 15, ZZS – 17), taču deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS) ilgstoši slimo un sēdes neapmeklē. Vēl valdība var rēķināties ar trīs SCP deputātu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!