Foto: DELFI
Kārtīgs mazdārziņš nav iedomājams ne tikai bez kartupeļiem, bet arī sīpoliem. Lai gan šķiet, ka sīpolu audzēšana ir tīrais nieks – tā nebūt nav, jo arī šiem augiem var uzglūnēt slimības, kas var būtiski ietekmēt ražu.

Laikraksts "Latgales Laiks" šoreiz aplūkojis sīpolu kaitēkļus, kā arī darījies padomos, lai tiktu no tiem vaļā.

Sīpolmušas

Dārzkopjiem jāsaausās jūnija otrajā dekādē un dažreiz pat agrāk, jo tieši tad novērojami pirmie sīpolmušu olu dējumi. Kā vēsta laikraksts, sīpolmušas olas dēj lakstu padusītēs, mazāk uz lokiem un augsnē. Olas ir ļoti sīkas – vien 1 milimetru garas, rievotas. Sīpolmušu kāpuri izšķiras 3 līdz 7 dienu laikā.

"Latgales Laiks" vēsta, ka šie kāpuri iegraužas sīpolos un izēd parenhīmas audus. Sīpolmuša var sabojāt vairākus sīpolus. Turklāt vienā sīpolā var vairāki desmiti kāpuru.

Kā atpazīt sīpolmušas radītos kaitējumus: sāk dzeltēt sīpolu laksti, savukārt stipri bojātie augi nokalst. Kā liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā, stipras invāzijas gadījumā augs aiziet bojā. Sīpolmuša kopā ar ziedmušu gandrīz pilnīgi var iznīcināt sīpolu ražu. Laikraksts norāda, ka sīpolu ziedmušas kāpuri iegraužas caur sīpola pamatni, bojājumi ir līdzīgi kā sīpolu mušai.

Laikraksta ieteiktās metodes sīpolmušu apkarošanai:

  • Mušas var izķert ar speciāliem līmes vairogiem, bet tie tādā gadījumā ir jāizliek maija beigās aptuveni 4 līdz 5 metru attālumā vienu no otra;
  • Bakus sīpoliem ieteicams sēt burkānus, jo sīpolmušai nepatīk burkānu lakstu smarža;
  • Sīpolus var laistīt ar sāls šķīdumu (proporcijām jābūt 1 glāzei sāls uz spaini ūdens). Šķīdumu nevajadzētu liet uz lakstiem. Pirmo reizi nepieciešams laistīt, kad zaļumi ir 5 centimetru gari, bet pēc tam laistīšana jāaatkārto pēc katrām 20 dienām;
  • Ja sīpolmušas parādās uz auga, tad augsni vēlams nokaisīt ar maisījumu – 100 gramiem pelnu vai 1 tējkarote melno piparu uz kvadrātmetru (nepieciešams kaisīt divas reizes ar 10 līdz 18 dienu atstarpi). Savukārt pēc nokaisīšanas augsne jārušina ik pēc 5 dienām.

Sīpolu lakstu puskodes

Vēl viens kaitēklis, kas var uzglūnēt sīpoliem pavasarī – sīpolu lakstu puskodes. Netīri baltās un sīkās olas pa vienai tiek dētas pie sīpolu lakstu pamata vai uz laksta. Kā vēsta laikraksts, jau pēc 6 līdz 8 dienām izšķiļas kāpuri, kuri iegraužas sīpolu lakstu iekšpusē. Šie kāpuri izēd laksta parenhīmu, veidojot audos līkumotas un šauras ejas. "Latgales Laiks" norāda, ka dažviet laksta epiderma paliek neskarta, bet vietām tiek izgrauzti caurumi. Turklāt kaitēkļu izgrauztās ejas kļūst gaišas.

Kā atpazīt sīpolu lakstu puskožu kāpurus: tas ir aptuveni vienu centimetru garš, pelēcīgi zaļgans ar brūnu galvu. Viens šāds kāpurs sagrauž vienu loku vai lakstu. Kā skaidro laikraksts, kāpuru var konstatēt, gareniski pārplēšot loku uz pusēm.

Kā apkarot sīpolu lakstu puskodes: jāizvāc bojātie augi no stādījuma un kāpuri jāiznīcina.

Nematodes

Šie kaitēkļi sūc augu šūnsulu, informē laikraksts.
Kā atpazīt nematodes uz sīpoliem:

  • Lapas sāk deformēties un saritināties spirālē;
  • Augs sāk slikti augt, laksti paliek gaiši zilā krāsā;
  • Lapas kļūst resnākas, trauslas, kā arī gareniski plaisā.

Kā cīnīties ar nematodēm: nepieciešams ievērot augu maiņu (seku). Šajā pašā vietā augus ieteicams stādīt tikai pēc 3 līdz 4 gadiem, kā arī ir jāizmanto kvalitatīvs stādāmais materiāls.

Laikraksts iesaka mēnesi pirms sīpolu stādīšanas augsni kaļķot. Nepieciešams to darīt šādās proporcijās – 2 glāzes kaļķa vai dolomīta miltu uz 1 kvadrātmetru. Tāpat laikraksts mudina pirms sīpolu stādīšanas augsni apliet ar sāls šķīdumu (2 ēdamkarotes sāls uz spaini ūdens – pa 3 litriem uz kvadrātmetru). Tāpat pašus sīpolus pirms stādīšanas vēlams apstrādāt ar sāls šķīdumu (uz 10 litriem ūdens 3 ēdamkarotes sāls un 0,5 kilogrami sasmalcinātu paparžu lapu), šajā šķīdumā sīpolus jāiemērc uz 20 minūtēm. Savukārt ar paparžu lapām var mulčēt augsni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!