Фото: Kadrs no video
Holandiešu inženierim Jarno Smītsam izdevies nolidot simt metrus, izmantojot bezkontakta spārnus, kuros iebūvētā ierīce precīzi atdarina roku kustības.

Viņa pirmā lidojuma video dažās dienās noskatīts vairāk nekā četrus miljonus reižu, un Smītss izpelnījies iesauku "Lidojošais holandietis".

Smītss savu ierīci radījis, izpētot Leonardo da Vinči rasējumus un albatrosu spārnu kustības.

Spārni izgatavoti kā robotizētas protēzes ar nelieliem elektrodzinējiem, un visas viņa prognozes praksē apstiprinājušās – pirmajā mēģinājumā Smītsam, vēzējot milzu spārnus, izdevies nolidot 100 metrus pāri kādam Hāgas parkam.

Holandietis apgalvo, ka ir pirmais cilvēks, kuram izdevies atdarināt putna lidojumu bez lidmašīnu un motoru izmantošanas, jo viņa izgatavotos spārnus sakustina tikai rokas vēziens, precīzāk – ierīce, kas atkārto roku kustības.

Tiesa, neilgi pēc video parādīšanās "Lidojošā holandieša" fanus sarūgtināja informācija, ka redzētais sižets ir labi iestudēts viltojums, kura autoru pat nesauc Jarno Smītss. Patiesībā tas ir holandiešu kino jomas pārstāvis Floriss Kajīks, kurš veido projektu par viltotiem sižetiem internetā.

Kajīks par savu projektu un viltoto lidojuma video pastāstīja kādā holandiešu televīzijas raidījumā pēc tam, kad speciālistiem bija radušās šaubas par eksperimenta autentiskumu.

Iesaistot vēl vairākus speciālistus, pierādīts, ka "spārnu sižets" drīzāk pieskaitāms zinātniskās fantastikas kino, nevis dokumentālajam žanram, tomēr arī viņi atzinuši, ka Kajīka veikums ir gana profesionāls no kinematogrāfa viedokļa.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !