Lai gan septiņās republikas pilsētās un 34 novados darbojas pašvaldības policijas, līdz šim nevienā likumā nebija noteiktas prasības tās darbiniekiem un vadītājiem, ko valdība trešdien nolēma labot ar grozījumiem likumā Par policiju.

Izmaiņas likumā paredz, ka pašvaldības policijā varēs strādāt pilngadīgs Latvijas pilsonis, kas nav sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu — neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, nav notiesāts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda, nav saukts pie kriminālatbildības par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot gadījumu, kad persona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata.

Tāpat pašvaldības policistiem būs nepieciešama vismaz vispārējā vidējā izglītība, bet policijas priekšniekam un viņa vietniekam būs nepieciešama arī augstākā izglītība.

Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka ne likumā Par policiju, ne citos normatīvajos aktos nav noteiktas prasības pašvaldības policijas darbiniekiem.

Ņemot vērā, ka viens no pašvaldības policijas uzdevumiem ir Valsts policijas un Drošības policijas atbalstīšana sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, nav pieļaujams, ka pašvaldības policijā strādā persona, "kuras reputācija, personīgās īpašības vai profesionālās spējas rada šaubas par atbilstību ieņemamam amatam, piemēram, persona, kura sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu", norāda IeM.

IeM atzīst, ka dažas pašvaldības pašas noteica prasības savas policijas darbiniekiem, piemēram, Rīgā pašvaldības policijā nepieņem personas, kuras agrāk sodītas par tīšiem noziegumiem.

IeM norāda, ka iecerētas prasības pašvaldības policistiem ierobežos privātpersonu darba tiesības un noteiks iepriekš nebijušus nosacījumus darbam pašvaldības policijā, tāpēc ir jānosaka pārejas periods, kurā persona var izpildīt prasības, lai turpinātu darbu vai atrast jaunu darbu.

Tāpēc iecerēts noteikt, ka prasības stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā, bet prasībām neatbilstošas personas, kas pieņemtas darbā līdz 1.jūlijam, varēs turpināt darbu policijā līdz 1.novembrim. Nepilsoņiem, lai turpinātu darbu policijā, būs jāiesniedz naturalizācijas pieteikums, un viņi varēs saglabāt darbu policijā līdz pieteikuma izskatīšanai un pilsonības iegūšanai, vai viņi zaudēs darbu, ja neiegūs pilsonību.

Tāpat pašvaldības policistiem bez izglītības būs iespēja saglabāt darbu līdz 1.novembri, bet uzsākot mācības, viņi varēs turpināt darbu. Neuzsākt mācības un turpināt darbu varēs policisti, kuriem līdz pensijas vecumam palika ne vairāk par sešiem gadiem.

IeM norāda, ka septiņās no deviņiem republikas pilsētām pašvaldības policijas iestādes kopā strādā 1288 darbinieki. Visiem pilsētu pašvaldības policijas priekšniekiem ir augstākā izglītība. Augstākā izglītība ir arī 323 policijas darbiniekiem, vidējā izglītība – 958.

Pašvaldības policija ir izveidota arī 34 no 46 republikas novadiem, un šajos dienestos strādā 273 cilvēki. No 24 policijas priekšniekiem augstākā izglītība ir 19 cilvēkiem, dažiem pašvaldības policistiem ir arī augstākā izglītība, pārsvarā policijas darbiniekiem ir vidējā izglītība, bet tādas nav tikai pieciem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!