Foto: DELFI
Ne visiem augiem dota iespēja visu mūžu augt vietā, kur iestādīti. Labiekārtojot teritoriju un būvējot papildu ēkas, var gadīties, ka zeļošais krūms atrodas tieši priekšā. Kā to drošāk pārstādīt, un, ja sentimenta vadīts krūmu vēlies pārvest uz jauno īpašumu – kā drošāk transportēt? "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" atbildi uz lasītāja jautājumu sniedz arboriste un dārzniece Ilze Andersone.

Andersone skaidro, ka krūmus un citus kokaugus vislabāk rakt drēgnā, pat lietainā laikā. Noteikti nevajadzētu to darīt lielā karstumā, jo saknes ātri var izkalst. Sakņu kamolu svarīgi izrakt vismaz koka vainaga platumā, un pēc izrakšanas visu augsni apkārt saknēm vajadzētu saglabāt, jo plikas saknes ātrāk apkaltīs, turklāt ir daudz vieglāk mehāniski traumēt, un pēc tam augs sliktāk iesakņosies jaunajā vietā.

Ja kokaugu plānots transportēt lielākus attālumus, to ar visu augsni jāieliek brezenta vai plēves gabalā, jāaplaista un jāaizsien, lai augsne nebirtu laukā.

"Dārza jautājums" pilnajā epizodē vari gūt vērtīgus padomus par to, kā izveidot ašo piknika vietu dārzā, neieguldot daudz līdzekļu, taču nezaudējot mājīguma sajūtu un estētiskumu. Lai to noskatītos, klikšķini šeit. Visas raidījuma epizodes vari noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!