Foto: DELFI
Ja dārzā ir vien pāris ogulāju, laputis var apkarot, tās vienkārši nospiežot. Grūtāk jau ir tiem, kam dārzā augu skaits, kuru apsēdušas laputis, ir daudz lielāks.

Šādos gadījumos laputis var apkarot, kokaugus nomiglojot ar zaļajām ziepēm, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" stāsta Bulduru tehnikuma augu aizsardzības skolotāja Ausma Jaundžeikare. Ar vienu miglošanas reizi gan rezultāts, visticamāk, sasniegts netiks, tādēļ process vēlreiz jāatkārto apmēram piecas līdz septiņas dienas pēc pirmās miglošanas reizes. Zaļajām ziepēm klāt var pievienot arī zāļu (piemēram, nātru, pelašķu) novilkumus. Ņem vērā, ka laputis slēpjas zem lapām, tādēļ ar smidzinātāju krūmu nepieciešams apstrādāt no visām pusēm.

Jaundžeikare atgādina, ka katrs organisms dabā spēlē savu lomu, un tieši kaitīgie organismi bieži vien ir ēdienkartē derīgajiem kukaiņiem, Tādēļ dārzu saimnieku uzdevums ir nevis atbrīvoties no visiem kukaiņiem, bet gan maksimāli ierobežot kaitīgo organismu savairošanos dārzā, lai tie nepaspētu radīt nopietnu kaitējumu un mēs varētu izaudzēt cerēto ražu.

"Dārza jautājums" pilnajā epizodē vari gūt vērtīgus padomus par darāmajiem darbiem dārzā, lai kaitēkļu "uzbrukums" nākamgad būtu mazāks. Lai to noskatītos, klikšķini šeit. Visas raidījuma epizodes vari noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!