Foto: F64
''Apaļš kā pūpols, vesels kā rutks'' noteikti ir visbiežāk izskanējusī frāze šodien, bet, ja vēlies mājoklim pievilināt saticību un dārzam labu ražu, tad iepazīsti senos ticējumus, kas attiecināmi tieši uz Pūpolsvētdienu.

Viens nu ir skaidrs – šajā dienā ir jāpaliek mājās, jo kāds ticējums vēsta, ka Pūpolsvētdienā paliekot mājās, viss turpmākais gads tiks veiksmīgi aizvadīts. Palikšana mājās gan nenozīmē, ka varam neko nedarīt un sēdēt rokas klēpī salikuši, jo senie ticējumi atstājuši arī dažas pamācības par mājas darbiem, kas jāpadara tieši šodien.

Šajā dienā jāņem žagari no deviņiem kokiem - priedes, egles, paegles, no trejādiem kārkliem un trejādiem citiem lapu kokiem. Tie visi jāsasien vienā slotiņā un ar tiem jāper cilvēki un lopi, tad visi turpmāko gadu būs veseli.

Pūpolu zarus, ar ko cilvēki pūpoļoti, ir jāuzglabā istabā, redzamā vietā - tad mājā būs svētība.

Ja baidies no zibens, tad šodien jāgatavo koka krustiņi, jāiesvēta tie baznīcā, tad pērkons mājā nespers. 

Dodoties svaiga gaisa ieelpošanā uz mežu, atceries – nedrīkst neko nest no meža mājā, citādi visu vasaru čūskas nāks ciemos uz māju, un to jau diez vai mēs gribam.

Kad darbi ir padarīti, varam aplūkot apkārti un varbūt izdarīt kādu secinājumus par dārzā gaidāmo ražu. Ja šajā dienā pūpolzariem ir maz pūpolu, tad rudenī būs maz kartupeļu, bet ja daudz - labi augs zirņi un pupas. Pēc tā tad arī varam secināt, cik daudz aprīļa sākumā ieplānot zirņu un pupu sēšanas darbus.

Pēc pēršanas pūpolu zarus nedrīkstot izmest, bet tie jāpiesprauž mājās pie sienas, vai jānoliek citā redzamā vietā. Vasarā negaisa laikā šie pūpolzari tad jāmet plītī, un radītie dūmi aizdzīs negaisa mākoņus.

Lai visiem skaista, priecīga un pavasarīga Pūpolsvētdiena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!