Foto: Shutterstock

Kas gan mīlestībā var būt loģisks, vai ne tā? Taču, lai atrastu īsto dzīves partneri, kurš reizēm varbūt šķiet kā iekritis akā un pilnībā nav atrodams, jaatceras pāris vienkārši padomi. "Psychology Today" apkopojis kļūdas, kuras nepieļaut, un padomus, kā rīkoties. Ieteikumos dalās psiholoģe Elionora Grīnberga.

Ja esi nobriedis atrast sev dzīves partneri, organizētība var noderēt. Piemēram, satiecies tikai ar cilvēkiem, kuri ir gatavi ilgtermiņa attiecībām, netērē laiku satiekoties ar kādu, kurš nebūt tev nav piemērots. Pieņem realitāti, negaidot – kāds tevis dēļ mainīsies.

Nereti gadās tā, ka skrienam pakaļ nepareizajiem cilvēkiem. Vari būt stabils visās pārējās jomās – izglītots, nostabilizējies profesionālajā dzīvē un materiāli –, taču partnera atrašana sagādā grūtības. Nokļūsti situācijās, kad patīk otrs, bet viņam tu ne īpaši simpatizē un otrādi. Tas reizēm liek domāt, ka pats esi "ne tāds" vai dari kaut ko nepareizi.

Nereti iemesli, kādēļ attiecības neizdodas, ir diezgan līdzīgi vairumam cilvēku:

Iepazīšanās platformas, kuras sagādā neatbilstošus partnerus. Lietotāju milzīgā daudzuma dēļ iepazīšanās vietnēs var satikties ar cilvēkiem, ar kuriem tu nekad nebūtu piekritis doties kopīgā randiņā, ja būtu iepazinušies aci pret aci. Starp jums nav nekādas "ķīmijas" vai arī abi jūtat, ka esat ļoti nesaderīgi, bet neko no tā nevar atklāt iepazīšanās vietnē.

  1. Pārāk visaptveroši partnera meklējumi. Izmisuma dēļ tu, iespējams, kārtīgi neizvērtē, ar ko dodies kopīgā randiņā, tādā veidā pavadot kopā laiku ar cilvēkiem, ar kuriem neesi saderīgs.

  2. Pārāk ilga attiecibu stiepšana. Pieķer sevi, paļaujoties uz attiecībām, kuras ved nekurienē, jo ir bailes, ka neatradīsi nevienu labāku. Vai arī ir cerībā, ka otrs cilvēks uzlabos savu attieksmi.

  3. Slikti attiecību padomi. Sūdzoties par radušos situāciju ģimenei vai draugiem, saņem padomus, kuri ir abalstoši ar domu – "viss jau būs kārtībā" vai "neuztraucies. Mīlestība tevi atradīs, kad to vismazāk gaidīsi", vai arī "nevajag būt tik izvēlīgam".

Tie gan nav visai noderīgi padomi. Tāpēc psiholoģe Elionora Grīnberga, domājot par to, kā palīdzēt klientiem, kuri nevar vien atrast savu otru pusīti, sprieda praktiski un loģiski, lai rastu risinājumu. Viņa uzskaitījusi padomus, ko darīt randiņu posmā, lai atrastu sev īsto cilvēku. Padomi ir viegli izpildāmi, jo ir loģiski nevis romantiski.

Simpātijas un pieejamība

Ja vien nedzīvo ļoti izolētā reģionā un neesi antisociāls, apkārt noteikti būs cilvēki, kuri ir brīvi un kuriem pret tevi raisās simpātijas. Pēc psiholoģes domām, ignorēt vajadzētu visus tos, kuri nav brīvi un kuriem tu nešķieti simpātisks. Nav nozīmes kāds ir viņu iemesls. Pieķerties cilvēkiem, kuri ir nepieejami, ir visai sāpīgi, un galu galā tā ir laika izniekošana.

Ja tici, ka neviens nekad nav tevī ieinteresēts vai arī, ka esi nemīlams, visticamāk, būs nepieciešama psihologa palīdzība, pirms varēsi likt lietā sniegtos padomus. Pašcieņas trūkums traucē pamanīt un atbildēt cilvēkiem, kuriem tu šķieti pievilcīgs.

Raisās simpātijas

Starp cilvēkiem, kuriem tu šķieti simpātisks, noteikti būs arī tādi, kuri patīk tev pašam un kurus uzskati par pievilcīgiem. Grīnberga iesaka ignorēt cilvēkus, kuri nešķiet pievilcīgi ne personības, ne izskata ziņā. Arī tam nav nepieciešams nekāds dziļāks pamatojums. Nav lielas jēgas tērēt laiku, cenšoties racionalizēt attiecības vai fantazēt par to, ka viņi varētu mainīties.

Gatavība būt partneriem uz dzīvi

Cilvēkus var iedalīt divās vispārīgās grupās – tādos, kuri ir nobrieduši izvēlēties partneri uz dzīvi, un tādos, kuri vēl nav tam gatavi. Psiholoģe gan iesaka tikties tikai ar tiem cilvēkiem, kuri jau sākotnēji rada sajūtu – viņi ir gatavi ar otru pusīti pavadīt visu dzīvi. Nevajadzētu tikties ar tādiem cilvēkiem, kurus būtu jāpārliecina par laulībām vai saistībām nākotnē, ja zini, ka pats gribi nopietnas attiecības un saistības.

Izvēlies sevi

Protams, var gadīties sasatapt tādus cilvēkus, kuri gribēs, lai esi viņu dzīves partneris. Psiholoģe gan dod padomu ignorēt cilvēkus, kuriem pēc randiņiem pazūd interese par tevi. Atkal jau – iemesls ir pilnīgi nesvarīgs, par to nav vērts lauzīt galvu, cenšoties mainīt viņu domas.

Svarīgi izvēlēties tādu dzīves partneri, kurš izvēlētos arī tevi. Protams, var izklausīties vienkārši un loģiski, taču ne vienmēr šīs šķietami elementārās lietas emociju plūdumā sanāk atcerēties un ņemt vērā, dodoties randiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!