Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kalifornijas Universitātē Losandželosā (UCLA) simtiem policistu ceturtdienas rītā nojauca barikādes un sāka aizturēt studentus, pārtraucot protestu pret karu Gazas joslā.

Policisti nojauca koka barikādes ap protesta nometni un aizvilka teltis, izraisot jaunas sadursmes universitātes pilsētiņā. Studenti sadevās rokās un izveidoja dzīvās ķēdēs, pretojoties policijai, kas tos aizturēja un aizveda.

Policija izmantoja trokšņa granātas, lai izklīdinātu pūli, kas bija sapulcējies ārpus protestētāju nometnes un skandēja "Laidiet viņus vaļā!"

Citā nometnes pusē studenti klusējot stājās pretī policijai ar lietussargiem, ķiverēm un plastmasas vairogiem.

Liela policijas klātbūtne tika nodrošināta pēc vardarbīgām sadursmēm otrdien, kad UCLA sakāvās palestīniešu atbalstītāji un protestētāji, kas atbalsta Izraēlu.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

UCLA paziņoja, ka ceturtdien un piektdien mācības notiks neklātienē, un brīdināja studentus izvairīties no protestu zonas.

Demonstrācijas palestīniešu atbalstam kopš pagājušā mēneša notiek vismaz 30 ASV universitātēs, no kurām daudzās uzslietas telšu pilsētiņas.

Policija trešdien nojauca protestētāju nometni Teksasas Universitātē, aizturot vairāk nekā desmit cilvēku. Policisti aizturēja arī vairākus cilvēkus Fordemas Universitātē Ņujorkā un nojauca nometni, kas bija ierīkota skolas ēkā.

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā protestētāji trešdienas pēcpusdienā nobloķējot aleju netālu no universitātes pilsētiņas centra Kembridžā.

Teksasas Universitātē Dalasā policija likvidēja protestētāju nometni un aizturēja vismaz 17 cilvēkus par "noziedzīgu ielaušanos", paziņoja skola.

Kolumbijas Universitātē un Ņujorkas Pilsētas universitātē policija demonstrantus izklīdināja naktī no otrdienas uz trešdienu. Vairāki studenti pēcāk sūdzējās par traumām, tai skaitā smagām galvas traumām un smadzeņu satricinājumiem. Policija paziņoja, ka Kolumbijas Universitātē un vēl vienā Ņujorkas universitātē tika aizturēti aptuveni 300 cilvēki.

Ņujorkas mērs Ēriks Adamss vainoja "ārējus aģitatorus" spriedzes palielināšanā, bet Kolumbijas studenti noliedza, ka būtu iesaistīti svešinieki.

Studentu protesti ir radījuši galvassāpes universitāšu vadībai, kam vienlaikus jādomā par vārda brīvību un sūdzībām par noziedzīgām darbībām, antisemītismu un naida runu.

Arī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija, kuras atbalsts Izraēlai ir izraisījis daudzu protestētāju sašutumu, centusies atrast līdzsvaru, uzsverot tiesības protestēt un vienlaikus nosodot naida runu un antisemītismu.

Tikmēr Baidena sāncensis novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps ir aicinājis apspiest protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!