Jaunais Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis savā pirmajā ārvalstu vizītē pirmdien devās uz Igauniju, kur, tiekoties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, premjerministru Andrusu Ansipu un ārlietu ministru Urmasu Paetu, uzsvēra abu valstu labo sadarbību, informē Ārlietu ministrija.

Vizītes laikā Igaunijas un Latvijas amatpersonas pārrunāja divpusējās attiecības, reģionālās sadarbības jautājumus, kā arī starptautiskās aktualitātes. Ronis uzsvēra, ka Igaunija un Latvija ir sabiedrotās šī vārda vistiešākajā un plašākajā nozīmē gan kā kaimiņvalstis, gan Eiropas Savienības, NATO un citu starptautisko organizāciju ietvaros. Ronis pateicās Igaunijas amatpersonām, diplomātiem un militārajiem ekspertiem par atbalstu viņa darbībai NATO Stratēģiskās koncepcijas ekspertu darba grupā un informēja par ekspertu grupas paveikto, kā arī tālāko laika grafiku Stratēģiskās koncepcijas izstrādē.

Tiekoties ar Ilvesu, amatpersonas novērtēja tradicionāli labās Latvijas un Igaunijas attiecības. Ronis un Ilvess pārrunāja starptautiskās aktualitātes, tostarp ES un NATO sadarbību, ES attiecības ar Krievijas Federāciju un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES paplašināšanās perspektīvas.

Roņa un Igaunijas premjera Ansipa sarunas ietvaros tika uzsvērta ekonomiskās sadarbības nozīme, tostarp investīciju piesaiste reģionā. Latvijas ārlietu ministrs aicināja Ansipu izmantot gaidāmo vizīti Latvijā 11.jūnijā uzņēmēju savstarpējo kontaktu paplašināšanai. "Gan Igaunijas, gan Latvijas valdības rīcība šajā ekonomiskajā situācijā ir bijusi ļoti atbildīga un īstenotās reformas ir devušas ieguldījumu reģiona ekonomiskajā stabilitātē un turpmākā izaugsmē," tikšanās ietvaros atzīmēja Ronis.

Savukārt Igaunijas premjers atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai, paužot stingru atbalstu Latvijas valdības rīcībai un norādot, ka Latvija var būt paraugs vairākām valstīm Eiropā. Ronis un Ansips bija vienisprātis arī par enerģētikas sadarbības īpašo nozīmi reģionā.

Igaunijas un Latvijas ārlietu ministru tikšanās laikā Ronis un Paets pārrunāja Latvijas un Igaunijas divpusējās sadarbības ziņojuma tapšanas gaitu, kuru paredzēts prezentēt Igaunijas premjerministra vizītes Latvijas ietvaros. Ārlietu ministri vienojās turpināt iepriekšējā Latvijas ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) laikā veiksmīgi uzsākto sadarbību vīzu pārstāvības jomā un kopīgu vēstniecību izveidē, kā arī iedibināto Latvijas un Igaunijas Tulkotāju balvas iniciatīvu.

Tuvākajā laikā Latvijas ārlietu ministrs Ronis plāno darba vizītē apmeklēt arī Lietuvu.

Jau vēstīts, ka Saeima Roni apstiprināja amatā pagājušajā nedēļā. Ārlietu ministra amats kļuva vakants, jo Tautas partija, kuras pārstāvis Riekstiņš iepriekš vadīja ārlietu resoru, aizgāja no premjera Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!