Rīgas apgabaltiesa pirmdien krimināllietā, kurā par slepkavībām, nolaupīšanu, izspiešanu un laupīšanu apsūdzēti deviņi gados jauni vīrieši, piesprieda bargus sodus, pastāstīja tiesā.
Tiesa par laupīšanu, kā arī par mantkārības dēļ pastrādātajām slepkavībām personu grupā un laupīšanu apsūdzētajam Gintam Salmiņam piesprieda prokurora lūgto sodu - 18 gadus cietumā, kā arī mantas konfiskāciju un policijas uzraudzību vēl divus gadus. Divpadsmit gadu cietumsodu piesprieda Andrim Liepiņam, kurš apsūdzēts par laupīšanu, slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, zādzību, izspiešanu un cilvēka nolaupīšanu, kā arī par šaujamieroču neatļautu glabāšanu.

Par cilvēka nolaupīšanu, izspiešanu un laupīšanu apsūdzētajam Indulim Garosam tiesa piesprieda gadu mazāk par prokurora prasīto - piecus gadus cietumā.

Savukārt slepkavībā vainu pastiprinošos apstākļos personu grupā apsūdzētajam Dzintaram Jakimenko tiesa piesprieda piecu gadu nosacītu sodu, bet laupīšanā apsūdzēto Maigoni Čudaru attaisnoja.

Par cilvēka nolaupīšanu, izspiešanu un laupīšanu apsūdzētajiem Vitālijam Kalniņam piesprieda triju gadu nosacītu cietumsodu, bet Gunvaldim Vanagam - četru gadu nosacītu cietumsodu. Vanags apsūdzēts arī par nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu.

Ar trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu tiesa sodīja Džilibaldu Salenieku, kurš apsūdzēts par laupīšanu, zādzību un neziņošanu par noziegumu. Savukārt laupīšanā apsūdzētajam Aigaram Ūbelim piesprieda divu gadu nosacītu cietumsodu.

85 lappušu biezais apsūdzības raksts vēsta, ka 1997. un 1998.gadā notikušas divas nežēlīgas slepkavības, kuru upuru līķus atrada tikai pēc vairākiem gadiem. 1997.gadā Jēkabpilī kādu vīrieti tiesājamie ar viltu ataicinājuši uz garāžu un ar diviem šāvieniem galvā nogalinājuši. Līķis aprakts mežā, pirms tam paņemot vīrietim piederošos piecus tūkstošus dolāru.

Savukārt 1998.gadā Ogres rajonā nošauts kāds vīrietis un arī viņa līķis aprakts mežā. Pēc dažām dienām tiesājamie līķi pārvietojuši "drošākā vietā".

Tiesājamie apsūdzēti arī par Rēzeknē notikušu laupīšanu, kad cietušajam iesists pa galvu un izrauta soma, kā arī Jēkabpilī sasiets kāda veikala sargs un nolaupīta automašīna ar būvmateriāliem. Tiesājamos apsūdz arī par Jēkabpils pasta nodaļas aplaupīšanu, kā arī ķīlnieka sagrābšanu un izspiešanu.

Visi tiesājamie ir gados jauni vīrieši, kuriem visiem ir mazgadīgi bērni. Daļa no viņiem jau vairākkārt tiesāti, gandrīz visi dzīvo Ogrē vai rajonā. Liepiņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, bet Salmiņš un Gaross izcieš cietumsodu par citu noziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!