Foto: Biznesa augstskola Turība

Kad viens no dzīves lielajiem posmiem – vidusskolas pabeigšana – ir aiz muguras, ir pienācis laiks izvēlēties savu nākotnes profesiju. Par laimīgiem uzskatāmi tie, kas jau kopš bērnības dienām zina, par ko vēlas kļūt un kur vēlas studēt, taču kā izvēlēties studiju programmu un augstskolu visiem pārējiem? Un kā iegūt zināšanas, lai savu profesionālo sapni piepildītu? Apzinoties augstākās izglītības priekšrocības, arvien vairāk pieaug to nodarbināto skaits, kuriem ir augstākā izglītība. Tā, piemēram, 2023. gadā nodarbināto īpatsvars ar augstāko izglītību Latvijā sasniedzis gandrīz 43%.[1] Šis raksts sniegs nelielu ieskatu tajā, kādus kritērijus ņemt vērā, izvēloties studiju vietu un programmu.

1. Intereses un aizraušanās – izvēlieties jomu, kas interesē un sagādā prieku

Ķīnas filosofa Konfūcija teiciens joprojām ir aktuāls arī 21. gadsimtā – izvēlieties profesiju, kas sagādā prieku, un jums nekad nebūs jāstrādā. Tas patiešām ir pirmais un svarīgākais kritērijs profesijas un studiju programmas izvēlē, jo darbs, ko darām ar aizrautību, mūs nenogurdina un labi izdodas. Kas Jums patīk, kas izdodas, kādā jomā varat saukt sevi par talantīgu? Reizēm labu vērtējumu šajā jautājumā var sniegt draugi, tuvinieki, klasesbiedri, kolēģi, jo tieši viņi vislabāk var novērot Jūsu stiprās puses un talantus. Apsverot interešu loku, ņemiet vērā arī savas personīgās īpašības. Savienojot savas intereses ar studiju programmām, jums būs vieglāk atrast motivāciju un baudīt studiju procesu.

2. Karjeras iespējas un tirgus pieprasījums – kāds tas ir

Svarīgs faktors izglītības izvēlē ir arī profesijas pieprasījums darba tirgū un karjeras iespējas. Pieprasījuma līmenis noteiks to, cik veiksmīga būs profesionālā darbība nākotnē, cik viegli būs iegūt darbu vai attīstīt uzņēmumu šajā jomā. Profesijas pieprasījumu ietekmē daudz dažādu faktoru, tajā skaitā aktualitātes valstī un pasaulē. Kā redzams, šobrīd Latvijā ir izteikts pieprasījums pēc dažādu jomu speciālistiem – piemēram, programmētājiem, mārketinga, finanšu, būvniecības un viesmīlības nozares speciālistiem. Taču jebkurā gadījumā – darba tirgū ir novērtēts un pieprasīts ikviens kvalificēts profesionālis ikvienā nozarē.

3. Studiju programmas reputācija un kvalitāte

Neatkarīgi no izvēlētā virziena, studiju programmai ir jābūt akreditētai un atzītai valsts un varbūt pat starptautiskā līmenī, turklāt vēlams, lai programma ietvertu iespējami lielāku nākotnes profesijā nepieciešamo zināšanu klāstu. Kā piemēru var minēt Biznesa augstskolas "Turība" studiju programmas – tās ir veidotas, lai būtu noderīgas, gan liela, gan maza uzņēmuma vadītājam vai darbiniekam, ietverot vadības, mārketinga, finanšu un grāmatvedības, kā arī loģistikas zināšanas.

Papildu teorētiskām zināšanām, studiju procesa laikā ikviens students vairāk nekā pusi (!) no studiju laika velta arī praksei, tādā veidā sagatavojoties profesionālajai karjerai pēc studiju beigšanas. Kā var zināt, ka šī programma ir novērtēta arī ārpus augstskolas sienām? Ja runājam, piemēram, par "Turības" Uzņēmējdarbības vadības programmu – to pierāda fakts, ka karjeras portāla "prakse.lv" rīkotajā aptaujā darba devēji šo bakalaura studiju programmu atzinuši kā vērtīgāko Latvijā vairākus gadus pēc kārtas.

Un, protams, izmantojiet iespēju uzzināt atsauksmes par konkrēto augstskolu, studijām un vidi no esošajiem studentiem vai absolventiem.

4. Praktiskā pieredze – vai programma nodrošina prakses iespējas

Mēdz teikt, ka studenti no augstskolas iznāk gluži negatavi darba dzīvei un pirmie gadi paiet turpinot mācīties to, kā viss notiek realitātē. Lai arī šis pieņēmums ir balstīts patiesībā, tā tam noteikti nav jābūt, jo ir augstskolas, kurās studenti apgūst darba dzīvei pietuvinātas zināšanas, un darba gaitas uzsāk jau studiju procesa laikā. ""Turībā" 60% no studiju procesa veido tieši prakse. Mūsu karjeras centrs palīdz studentiem atrast prakses iespējas, savukārt uzņēmumiem – potenciālos darbiniekus. Darba devēji, novērtējot studenta zināšanas un prasmes prakses laikā, pēc prakses iziešanas var piedāvāt kļūt par uzņēmuma darbinieku.

Tādā veidā studentam ir iespēja strādāt izvēlētajā profesijā un uzreiz pielietot mācībās iegūtās zināšanas praktiski. Kā liecina mūsu aptaujas rezultāti, gandrīz 80% "Turības" studentu strādā jau studiju laikā," stāsta Biznesa augstskolas "Turība" attīstības direktore Vineta Vītoliņa.

Kā norāda Vītoliņa, "Turības" mācībspēki paši ir savas jomas profesionāļi, tāpēc sasaiste ar praksi ir neatņemama studiju procesa sastāvdaļa: "Piemēram, pasākumu producēšanas studenti organizē liela mēroga jauniešu pasākumu "Rosinātava", tiesību zinātņu studenti regulāri piedalās improvizētās tiesas sēdēs tam īpaši paredzētā tiesu zāles telpā, uzņēmējdarbības vadības studenti reāli veido biznesa idejas un darbojas "Turības" biznesa inkubatorā, IT studenti praktizējas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju laboratorijā, bet komunikācijas studenti veido raidierakstus (podkāstus) radošajā telpā "Digicom". Biznesa domāšana caurvij visas mūsu programmas, turklāt tā uzreiz tiek nostiprināta praksē."

Prasmju pāreja no teorijas uz praksi ir būtiska daļa no personīgās un profesionālās attīstības ceļa. Šeit lielais jautājums – kur un kā var pielietot savas prasmes, lai tās kļūtu par vērtīgu resursu.

5. Studiju vide un atbalsts ideju realizēšanai

Studijas ietver ne tikai nākotnes profesijai nepieciešamo zināšanu un prasmju apguvi, bet arī lieliski pavadītu laiku ar studiju biedriem, piedaloties Studējošo pašpārvaldes aktivitātēs un izmantojot starptautiskās studiju iespējas. Noskaidrojiet, vai augstskolā ir atsaucīgi un atvērti pasniedzēji, kas Jūs motivēs sasniegt mērķi?

6. Profesija vai misijavai tā būs noderīga sabiedrībai

Vai izvēlētā profesija nes labumu sabiedrībai? Šajā gadījumā jāsaprot, ka runa nav tikai par sociālo darbību vien – arī uzņēmuma dibināšana un iekārojamu darbavietu radīšana ir liels devums sabiedrībai un valstij kopumā.

Kā norāda Vineta Vītoliņa, milzīgu devumu sniedz, piemēram, absolventu atgriešanās dzimtajā vietā un uzņēmējdarbības vides veicināšana, tur veidojot savu uzņēmumu, radot jaunas darbavietas un piesaistot investīcijas reģionos. Tas ir vērtīgi neatkarīgi no tā, vai tas ir, piemēram, drošības vai loģistikas uzņēmums, skaistumkopšanas salons vai tūrisma aģentūra: "Tādu piemēru ir ļoti daudz – mūsu absolventi ir uzņēmumu īpašnieki, vadītāji un novērtēti profesionāļi visā Latvijā. Pēc mūsu absolventu aptaujas rezultātiem – katrs ceturtais "Turības" absolvents ir uzņēmuma vadītājs."

Augstākā izglītība ne tikai paver plašākas iespējas karjeras izaugsmē, bet arī rada iespēju saņemt augstāku atalgojumu. To apliecina arī Izglītības un zinātnes ministrijas augstskolu monitoringā ietvertā informācija2, ka Latvijas augstskolu absolventiem ir par 22% lielāks atalgojums un viņu vidū ir mazāk bezdarbnieku.

Biznesa augstskola "Turība" – mūsdienīga izglītība, ko novērtē darba devēji

Foto: Biznesa augstskola Turība

Ja apsverat studijas augstskolā, noteikti izpētiet arī Biznesa augstskolas "Turība" piedāvājumu – 31 studiju programma ietver aktuālāko mūsdienu studiju programmu piedāvājumu, bet studiju stils ar 60% prakses daļu sagatavo reālajai dzīvei gatavus uzņēmējus, vadītājus un speciālistus. Īsā cikla studiju programmās papildu datorsistēmu, finanšu un grāmatvedības, mārketinga un tirdzniecības, tiesību zinātnes, organizāciju drošības un viesmīlības servisa studiju programmām ir iespējams apgūt arī estētisko kosmetoloģiju un ārstniecisko masāžu.

Savukārt bakalaura līmeņa studijās var apgūt IT, uzņēmējdarbību, biznesa loģistiku, sabiedriskās attiecības un starptautisko komunikāciju, pasākumu producēšanu, mārketingu un pārdošanu, starptautiskās finanses, tiesību zinātnes, organizāciju drošību, kā arī tūrismu un viesmīlības nozares uzņēmumu vadību. Visiem tiem, kas vēlas pilnveidoties vēl tālāk, pieejamas arī maģistra (uzņēmējdarbības vadība, biznesa psiholoģija un cilvēkresursu vadība, stratēģiskā komunikācija, tiesību zinātnes, organizācijas drošība, publiskā pārvalde, tiesības organizācijas vadība un tūrisma stratēģiskā vadība) un doktora līmeņa (uzņēmējdarbības vadība, vadzinība, tiesību zinātnes un komunikācijas vadība) studiju programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!