Foto: Publicitātes foto

Pirmreizējā tirgū Rīgā un Pierīgā pašlaik ir iespējams iegādāties 1725 pilnībā gatavus vidējās un ekonomiskās klases dzīvokļus, kuros iespējams ievākties uzreiz, savukārt vēl 2950 dzīvokļu ir būvniecības vai plānošanas stadijā, rāda nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers Baltic" dati.

Tomēr, neraugoties uz to, ir iespējams būtisks piedāvājuma sarukums – īpašuma tirgu būtiski ietekmēs mājokļu attīstītāju iegādāto zemesgabalu apjoma kritums pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā un Euribor pieauguma.

"Process no attīstītāja lēmuma pieņemšanas par jauna projekta sākšanu un zemesgabala iegādi līdz gatavu dzīvokļu pabeigšanai parasti ilgst vairākus gadus, un šajā laikā daudz kas var notikt. Ņemot vērā gan ģeopolitisko, gan finansiālo situāciju, darījumu aktivitāte gatavo dzīvokļu segmentā ir mazinājusies, liekot attīstītājiem būt piesardzīgiem un pārskatīt savas nākotnes ieceres. Būvniecības apjoma kritums nākotnē noteikti atspoguļosies jauno mājokļu piedāvājumā un, visticamāk, arī dzīvokļu cenās," pauž SIA "Bonava Latvija" mārketinga un pārdošanas vadītājs Kaspars Ekša.

Šobrīd visvairāk – 570 – jaunu, pabeigtu dzīvokļu ir centrā, bet 440 dzīvokļi – viena attīstītāja projektā Juglā. "Tomēr, vērtējot pieprasījuma un piedāvājuma attiecības, visplašākais piedāvājums ir Dreiliņos, kur uz katru jauno dzīvokli pretendē divi potenciālie pircēji, savukārt intensīvākais pieprasījums ir daudzu iecienītajos mikrorajonos – Purvciemā ar 37 cilvēkiem uz vienu jaunu dzīvokli un Imantā ar 24 potenciālajiem iemītniekiem katrā jaunajā dzīvoklī. Salīdzinājumam – Rīgas centrā pieprasījums ir 10 cilvēki uz vienu jaunu dzīvokli. Kopumā var novērot, ka mazāks pieprasījums ir tajos Rīgas rajonos, kur notiek intensīva jauno projektu attīstība, attiecīgi piedāvājums ir lielāks. Cilvēki joprojām labprāt izvēlas tās apkaimes, kas viņiem ir zināmas, atrodas tuvu centram un ir viegli sasniedzamas ar sabiedrisko transportu," stāsta "Colliers Baltic" Izpētes un konsultāciju nodaļas vadītāja Agija Vērdiņa.

Pašreiz lielākā daļa darījumu notiek tieši ar pabeigtajiem dzīvokļiem, pauž Ekša. "No vienas puses, ja skatāmies uz ekspluatācijā nodoto mājokļu skaitu, tas ir diezgan daudz. Tirgū vairākus gadus nav bijis tik plašs pabeigto dzīvokļu piedāvājums, līdz ar to pircējiem šī situācija ir izdevīga. No citas puses, lielākā daļa pieejamo dzīvokļu atrodas vietās, kas pircējiem var patikt, bet var arī nepatikt, un pārējie pabeigtie mājokļi būtībā ir nelieli gandrīz iztirgotu projektu atlikumi, kas "izbārstīti" pa visu Rīgu un Pierīgu," viņš komentē.

Pēc "Colliers Baltic" datiem, 2023.gadā vidējā reģistrētā darījuma apjoms bijis 152 tūkstoši eiro; 2022. gadā – 131 tūkstotis eiro.

Renovēto projektu segmentā attīstītāji šobrīd dzīvokļu pārdod bez iekšējās apdares, tādējādi ļaujot saglabāt zemākas pārdošanas cenas. Šo izmaiņu rezultātā vidējais darījums saglabājies nemainīgs – ap 100 tūkstošiem eiro.

Ekša atzīst, ka grūti atsaukt atmiņā laiku, kad attīstītāji ar dažādām akcijām un īpašajiem piedāvājumiem būtu tik ļoti veicinājuši jauno mājokļu pieejamību. Iegādājoties dzīvokli, pagājušā gada otrajā pusē pircēji varēja tikt pie bezmaksas autostāvvietas vai virtuves iekārtas, gadu vai divus dzīvot, nemaksājot par komunālajiem pakalpojumiem. Tāda pretimnākšana skaidrojama ar strauji kāpjošajām aizdevumu procentu likmēm. "Nesagaidot ātru un jūtamu atbalstu no komercbankām, attīstītāji darīja visu, kas bija viņu spēkos, lai Euribor sāpīgo ietekmi jauno mājokļu pircējiem kompensētu, pie tam bieži vien ar uzviju," viņš klāsta.

Savukārt tas, vai attīstītāju pretimnākšana būs vērojama arī šogad, atkarīgs no dažādiem faktoriem, tomēr, pēc Ekšas domām, ļoti ticams, ka jau tuvākajā laikā daļa īpašo piedāvājumu varētu tikt atcelti. "Lēnais jaunu projektu attīstības temps nozīmē, ka jau drīzumā jauno mājokļu piedāvājums atkal varētu sākt sarukt, bet cenas, pieprasījumam pārspējot piedāvājumu, – augt. Tāpēc tiem, kuri nolēmuši iegādāties jaunu mājokli, nevajadzētu šo lēmumu atlikt vēl ilgāk – vai arī tas jāatliek uz vairākiem gadiem," rezumē "Bonava" pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!