Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase nākamā gada vasarā Rīgā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā cīnīsies pret Gruziju, Filipīnām, Melnkalni, Brazīliju un Kamerūnu.

Latvijas basketbolisti savās mājās gaidāmajā turnīrā būs A grupā, kur viņiem konkurenci sastādīs Gruzija un Filipīnas.

Savukārt Rīgas turnīra B grupā būs Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna.

Latvijas izlase Brazīliju ar 104:84 pieveica šogad Pasaules kausā, bet pirms dažiem gadiem tieši Melnkalnes valstsvienība izšķirošajā mačā latviešiem aizlika kāju priekšā 2019. gada Pasaules kausa atlasē. Tāpat aizvadītajā vasarā pirms Pasaules kausa finālturnīra Latvija aizvadīja pārbaudes maču ar Gruziju, ko izdevās "Arēnā Rīga" pieveikt ar 82:57.

Rīgas grupas spēļu grafiks:

2. jūlijā: Latvija – Gruzija, Brazīlija – Melnkalne

3. jūlijā: Latvija – Filipīnas, Melnkalne – Kamerūna

4. jūlija: Filipīnas – Gruzija, Kamerūna – Brazīlija

6. jūlijā: A1-B2, B1-A2

7. jūlijā: finālspēle

Kopš 1992. gada visbiežāk spēlēts ar Gruzijas izlasi: Eiropas čempionātu kvalifikācijas turnīros 2-2, pārbaudes spēlēs 2-4. Ar Melnkalni oficiālajās spēlēs 3-3, pārbaudes mačos 0-3.

Ar Filipīnu izlasi aizvadītas trīs pārbaudes spēles – visās uzvarēts (2002. un 2006. gadā), kamēr ar Brazīliju vienīgo reizi spēlēts šogad Pasaules kausā.

Izlozē Latvija bija spēcīgākajā - pirmajā - grozā.

Tikmēr kvalifikācijas turnīrā Spānijā, kas notiks Valensijā, mājiniece būs A grupā ar Angolu un Libānu, kamēr B grupā cīnīsies Somija, Polija un Bahamas.

Savukārt sacensībās Pirejā mājiniece Grieķija B grupā tiksies ar Dominikānu un Ēģipti, kamēr A grupā būs Slovēnija, Horvātija un Jaunzēlande. Visbeidzot atlasē Sanhuanas pilsētā turnīra saimniece Puertoriko aci pret aci tiksies ar Bahreinu un Itāliju, kamēr A grupā tika ielozētas Lietuva, Meksika un Kotdivuāra.

Latvija pirmdien oficiāli ieguva iespēju rīkot vienu no četriem olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem. Mači notiks "Arēnā Rīga".

Kopumā pēdējā kvalifikācijā piedalīsies 24 komandas, kas tika sadalītas un ielozētas četros turnīros pa sešām izlasēm katrā. Olimpiādei kvalificēsies tikai turnīru uzvarētāji.

Kvalifikācijas turnīri tiks aizvadīti no 2024. gada 2. līdz 7. jūlijam, bet vīriešu basketbola turnīrs Parīzes olimpiskajās spēlēs norisināsies no 27. jūlija līdz 10. augustam, grupu turnīrus aizvadot Lillē, bet izšķirošās cīņas - Parīzē.

Lai Latvija pretendētu uz kvalifikācijas turnīra sarīkošanu, valdība Latvijas Basketbola savienībai (LBS) piešķīra 2,7 miljonus eiro. Lielākā daļa jeb 2,4 miljoni eiro paredzēti licences maksai.

Sacensību sarīkošanai 2024. gada valsts budžetā būs nepieciešami vēl 2,07 miljoni eiro. Kopējais valsts budžeta finansējums olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra organizēšanai ir 4,79 miljoni eiro eiro, lēš Izglītības un zinātnes ministrija.

Tiek cerēts, ka uz turnīru varētu ierasties līdz 10 000 ārvalstu komandu līdzjutēju. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto aprēķinu metodoloģiju Latvijas valsts budžets nodokļu ieņēmumos no ārvalstu līdzjutēju izdevumiem iegūtu līdz 2,6 miljoniem eiro no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!