Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sievietes Austrumāzijā ik dienu saskaras ar seksuālo vardarbību, bet tikai maza daļa uzbrucēju tiek sodīta. Viens no izplatītākajiem uzbrukuma veidiem ir publiska seksuāla uzmākšanās. Šāds fenomens visbiežāk sastopams sabiedriskajā transportā, kam Japānā piedēvēts īpašs termins – "Chikan". Savu artavu vardarbības pieaugumam devuši arī darboņi, kuri pamanās ar savām noziedzīgajām darbībām pelnīt.

Viena no šāda uzbrukuma upurēm Takako (vārds mainīts) ar savu pieredzi dalījusies BBC veidotā pētījumā par "Chikan" biznesu Japānā. Viņai pirmo reizi uzbruka ceļā uz skolu. 15 gadus vecā meitene dzīvo Tokijā un ik dienu pārvietojas ar vilcienu. Kādu dienu, dodoties uz skolu, meitene sajuta roku pieskaramies viņas mugurai. Takako nodomāja, ka kāds nejauši ieskrējis viņā, kā jau reizēm pārpildītā sabiedriskajā transportā mēdz notikt. Tomēr pēc neilga brīža pusaudze sapratusi, ka svešinieka roka viņas ķermeni nepamet un viņa piedzīvo seksuālu uzmākšanos. Līdz ar šo apjausmu roka esot ātri pazudusi, un viņa neko vairāk nav varējusi darīt.

Lai gan šis bija pirmais uzbrukums, ar ko meitene saskārās, tas nebūt nebija pēdējais. Viņa atminas, ka ar seksuālo vardarbību saskārās gandrīz katru dienu vairāk nekā gadu. Ikdienā daudzas sievietes, tāpat kā Takako, piedzīvo seksuālo vardarbību. Daudzos gadījumos varmāka šādu uzbrukumu filmē, lai tālāk pārdotu īpašās "Chikan" video piedāvājošās vietnēs. Jēdziens "Chikan" ietver arī seksuālos uzbrucējus, kuri bez atļaujas cenšas uzņemt fotogrāfijas zem sieviešu svārkiem. Citādi to dēvē arī par "upskirting" (tulkojumā – "zem svārkiem").

Ar seksuālo vardarbību saskaroties gandrīz katru dienu, Takako kauna un baiļu dēļ bijušas grūtības uzbrukuma laikā ierunāties un sevi aizstāvēt. Takako atminas, kā katru vakaru, aizsedzot sev muti ar dvieli, spoguļa priekšā trenējās apsaukt uzbrucēju: "Šis cilvēks ir "Chikan"!"

"Chikan" varmāku epidēmija Japānā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!