Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) maija otrajā pusē plāno rīkot protestus, jo arodbiedrībai un Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir atšķirīgs redzējums par pedagogu slodžu balansēšanu. Vai šajā jautājumā ir iespējas panākt kompromisu? Par šiem jautājumiem žurnāliste Alina Lastovska 10. aprīlī sarunājās ar LIZDA priekšsēdētāju Ingu Vanagu, IZM Izglītības departamenta vadītāju Edīti Kanaviņu un izglītības un zinātnes ministres padomnieci politikas izstrādes un ieviešanas jautājumos Karīnu Caunīti-Orupi.

LIZDA 21.maijā plkst.11 rīkos piketu pie Ministru kabineta, prasot pieņemt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredzētu turpināt darbu pie pedagogu darba slodzes balansēšanas visām pedagogu grupām, vēstīja LETA. Kā skaidroja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, tas nozīmē, ka pedagogiem samazinātu kontaktstundu skaitu, paredzot vairāk laika citiem pienākumiem. Vēlamais slodzes sadalījums katrai pedagogu grupai atšķiras. Piemēram, vispārējās izglītības skolotājiem būtu jānosaka slodzes sadalījums "60:40".

LIZDA un IZM ilgstoši ir atšķirīgi redzējumi par pedagogu slodžu balansēšanu. Ministrijas vadības ieskatā, konflikts radies, jo atšķiras redzējums par nākošajiem veicamajiem darbiem. IZM ir pārliecināta, ka iespējami vairāki risinājumi, turklāt jāņem vērā vairāku pušu, ne tikai IZM un LIZDA, redzējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!