Фото: LETA

Pirms četriem gadiem KNAB aizturēja politiķi un daudzmiljonu darījumos iesaistīto Aleksandru Brandavu, turot viņu aizdomās par dalību korupcijas shēmās. KNAB šai lietā nav guvis pierādījumus un lietu pret Brandavu un uzņēmēju Māri Martinsonu šā gada oktobrī izbeidzis. Taču šovasar kratīšanas pie Brandava veikusi Eiropas prokuratūra, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

2019. gada pavasarī Brandavu lidostā aizturēja KNAB. Aizturēšana notika saistībā ar divām 2015. un 2017. gadā Taureņu pirtī KNAB nofilmētām sarunām, kurās redzams, ka Brandavs nodot naudu Martinsonam.

Brandavs tiesībsargiem sākumā apstiprinājis, ka Martinsonu pazīst sen un ir viņam pirtī nodevis naudu. Vai runa varētu būt par kādu korupcijas shēmu saistībā ar "Rīgas karti", KNAB izmeklēšanā neizdevās iegūt pietiekamus pierādījumus. Brandavs KNAB liecinājis, ka ar Martinsonu šajās sarunās patiesībā runāts par kādas transporta kompānijas iegādi Lietuvā, bet šis darījums palicis nerealizēts.

Nofilmētajā sarunā abu starpā tiek minēts arī kāds Andris. Vai ar to domāts Brandava partijas biedrs, bijušais Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks, izmeklēšanā palika nenoskaidrots. Ameriks pats raidījumam pauda, ka Andris Latvijā ir pietiekami populārs vārds, savukārt darījumos starp Brandavu un Martinsonu klāt nav bijis.

Tikšanās laikā 2017. gadā "Taureņu" pirtī Brandavam ir līdzi prāva aploksne. Sarunā Brandavs min, ka kāds Aļeksejenko licis Martinsonam ko nodot.

Raidījums min, ka pieminētais Aļeksejenko varētu būt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko, savukārt sarunā minētais "Stjopa", kam ar Aļeksejenko esot sliktas attiecības, iespējams ir par pašvaldības mājokļiem tobrīd atbildīgais Rīgas domē Vjačeslavs Stepaņenko. Abi ir "Gods kalpot Rīgai" partijas biedri.

KNAB Mājokļu un vides departamenta direktoru Aļeksejenko šai lietā nepratināja. Izmeklēšanas versijām par kukuļa došanu un starpniecību kukuļošanā KNAB neguva pierādījumus un kriminālprocesu pret Brandavu Martinsonu šā gada oktobrī KNAB izbeidza.

Partijā īsu brīdi darbojās arī Andejs Blažko, ar kuru kādreiz saistītā firmas "Burlat" un "BMS Tehnoloģija" regulāri uzvarēja Rīgas domes Mājokļu un departamenta konkursos par pašvaldības dzīvokļu remontiem. Tos kā buferuzņēmumus savos miljonu darījumos ar "Rīgas satiksmi" bija piesaistījusi arī Brandava pārstāvētā "Rīgas karte".

Valsts ieņēmumu dienests pēc KNAB saņemtās informācijas sāka auditu "Rīgas satiksmē" un atklāja, ka gadiem mākslīgi sadārdzinātas izmaksas, notikusi PVN izkrāpšana. Tie lielākoties bijuši darījumi ar "Rīgas karti" par biļešu sistēmas uzturēšanu, tika konstatēti arī fiktīvi konsultāciju līgumi.

VID 2021. gadā par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas sāka kriminālprocesu. Pērn vasarā izmeklēšanu "Rīgas satiksmes" lietā pārņēma Eiropas prokuratūra. Prokurors Gatis Doniks raidījumam stāsta, ka Latvijas valsts budžetam nodarītais zaudējums šai lietā ir vairāk nekā 20 miljoni eiro.

Šovasar Eiropas prokuratūra sadarbībā ar KNAB un VID veica kratīšanas 16 objektos un arestēja mantu 6 miljonu vērtībā. Eiropas prokurors apstiprina, ka kratīšanas veiktas arī pie Aleksandra Brandava, kurš šai lietā ir persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Prokurora ieskatā īpašumi iegādāti par tiem naudas līdzekļiem, kas izkrāpti no valsts budžeta, un tie ir arestēti.

Eiropas prokuratūras izmeklētajā lietā tiesības uz aizstāvību kopumā ir 15 personām. Savukārt "Nekā personīga" neoficiāli ir zināms, ka pirms kratīšanām notikusi informācijas noplūde, un Brandavs pabrīdināts par tiesībsargu ierašanos.

No Brandava pirts sarunām KNAB izdalīja vēl vienu krimināllietu saistībā ar kukuļa piedāvāšanu par braukšanas atlaižu piemērošanu Brandavam pastarpināti piederošajā "Rīgas Mikroautobusu satiksmei". Tiesībsargi uzskata, ka kukulis nonācis pie bijušā mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika.

Eiropas Parlamentam jābalso,vai dod atļauju saukt abus deputātus pie kriminālvajāšanas. Visi iesaistītie vainu kategoriski noliedz. Ušakovs grasās startēt gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, savukārt Ameriks "Nekā personīga" pauda, ka nolēmis savu politisko karjeru beigt.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !