Foto: Shutterstock
Jaunie un topošie uzņēmēji, kas vēlas attīstīt savu biznesa ideju, gūt praktiskas zināšanas un pieredzi uzņēmuma vadībā un nozares specifikā, kā arī paplašināt kontaktu loku, tiek aicināti pieteikties Eiropas Savienības (ES) finansētā programmā "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem" (EYE). Tā ir iespēja doties apmaiņas braucienā uz ārvalstīm un, mācoties no pieredzējušiem mentoriem-uzņēmējiem, uzlabot savas biznesa vadības prasmes.

Kas ir EYE?

EYE programma ir paredzēta cilvēkiem, kas nesen izveidojuši savu uzņēmumu vai plāno nākotnē uzsākt uzņēmējdarbību un grib paplašināt savas zināšanas. Tajā var piedalīties ikviens, kurš ir sasniedzis 18 gadu vecumu un vēlas realizēt savu biznesa ideju vai jau ir izveidojis uzņēmumu, kas eksistē ne ilgāk kā trīs gadus.

Programmas ietvaros iespējams doties pieredzes apmaiņas braucienā no viena līdz sešiem mēnešiem pie pieredzējuša mentora uz kādu no 45 projekta dalībvalstīm ne tikai Eiropas Savienībā, bet arī ārpus tās robežām, piemēram, uz Kanādu, ASV, Dienvidkoreju, Taivānu un citām zemēm. Programmas dalībniekiem maksā stipendiju, kuras apmērs atšķiras katrā no apmaiņas programmas valstīm. Būtiska nianse – iepriekšēja dalība citos "Erasmus" projektos netraucē piedalīties biznesa apmaiņā.

"Dalība programmā dod iespēju iepazīties un apmainīties pieredzē ar profesionālu mentoru sev interesējošā industrijā, iegūt jaunus kontaktus eksporta iespējām, iegūt praktisku ieskatu ārzemju uzņēmuma procesos un vadībā, iegūt jaunas zināšanas un rekomendācijas. Tāpat jaunie uzņēmēji var pārbaudīt savu ideju konkrētā vidē, gūt apstiprinājumu tās dzīvotspējai, iedrošinājumu un zināšanas, ko varētu uzlabot. Līdz ar to gan praktiskā darbošanās jaunā vidē, gan arī pieredzējušu mentoru klātbūtne bagātina biznesa idejas vai jau eksistējoša uzņēmuma izaugsmi ar jaunu ārzemju pieredzi," stāsta "Civitta Latvija", kas ir viens no "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem" kontaktpunktiem Latvijā, pārstāve Solveiga Sama.

Kā pieteikties?

Pieteikties apmaiņas programmai var oficiālajā mājaslapā, kur jaunajiem uzņēmējiem ir jāiesniedz savs CV un biznesa plāns par savu biznesa ideju. Biznesa plānam nav jābūt sarežģītam – tajā ir jābūt konkrētai informācijai, lai varētu saprast biznesa idejas mērķus un biznesa modeli. Tajā jābūt iekļautām biznesa modeļa pamata kategorijām – biznesa idejas aprakstam, mērķauditorijai, tirgus analīzei, SVID analīzei ("SWOT analysis"), tirdzniecības kanāliem, mārketinga plānam un finanšu plānam nākamajiem diviem gadiem. Plānu var veidot jebkādā formātā, un, ja ir nepieciešama palīdzība pie tā izveides, kontaktpunkts "Civitta Latvija" var atsūtīt biznesa plānu piemērus un sniegt rekomendācijas.

Programmai var pieteikties jebkurā laikā, taču jāņem vērā, ka dokumentu kārtošana var aizņemt aptuveni mēnesi. Pēc pieteikuma apstiprināšanas jaunajam uzņēmējam tiek piešķirta pieeja datubāzei, kur viņš varēs patstāvīgi meklēt un uzrunāt mentoru. Programmai var kvalificēties jebkuras nozares un industrijas biznesa ideja, taču svarīgi ir atrast atbilstošu mentoru, kuru var meklēt gan EYE datubāzē, gan arī ārpus tās.
Es noteikti iesaku izmantot šo ES finansēto programmu un doties uz kādu no 45 dalībvalstīm, jo tā ir unikāla iespēja doties pieredzes apmaiņas programmā ar ikmēneša stipendiju pie pieredzējuša mentora un praktiski redzēt, kā darbojas uzņēmumi ārzemēs, iegūt jaunus kontaktus un saņemt profesionālu redzējumu un ieteikumus savai biznesa idejai!
Solveiga Sama, "Civitta Latvija" projektu vadītāja

"Aizbraukt pie mentora bez programmas būtu ļoti grūti, jo tad ir pilnībā jāfinansē savs brauciens, pašam jāmeklē un jāpierunā mentors, taču mūsu programma atvieglo visus šos aspektus, jo gan sniedzam stipendiju, gan arī var atrast mentoru programmas datubāzē. Arī dalībnieki ir teikuši, ka šī ir brīnišķīga iespēja darboties uzņēmējdarbības izaugsmes lauciņā, kā arī iegūt iespēju padzīvot ārzemēs, paceļot un iegūt kultūras apmaiņas pieredzi. Tāpat svarīgi, ka šajā programmā var piedalīties ne tikai jauni cilvēki – var piedalīties jebkura vecuma pieaugušie," stāsta Sama.

Kā kļūt par mentoru?

Programmā var piedalīties gan jaunie uzņēmēji, kuri vēlas doties apmaiņas braucienos uz ārzemēm, gan arī jau pieredzējuši uzņēmēji – mentori. Programmā par mentoru var kvalificēties pieredzējuši uzņēmēji, kam ir:

1) vairāk nekā trīs gadu pieredze uzņēmējdarbībā;

2) valdes locekļa statuss uzņēmumā/biedrībā;

3) vēlme apmainīties ar pieredzi;

4) laiks mentora darbam ar jauno uzņēmēju vismaz piecas stundas nedēļā.

Jaunajiem uzņēmējiem iesaiste apmaiņā parasti ir ap 30–40 stundām, un pusi no tām uzņēmējs velta savas biznesa idejas attīstībai. Būtisks aspekts: jaunie uzņēmēji var piedalīties programmā tikai vienu reizi, taču mentors drīkst uzņemt pie sevis neierobežotu skaitu dalībnieku, taču ne vienlaicīgi.

Atrast kādu, ar kuru augt

Fotogrāfe Ausma Cīrulniece programmas "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem" ietvaros devās uz Slovēnijas galvaspilsētu Ļubļanu. Visaugstāk viņa novērtē praktisko pieredzi, kuru guvusi sev sirdij tuvā nišā – multimediju producēšanā. Sastrādājoties ar citiem fotogrāfiem, viņa paplašinājusi ne tikai praktiskās, bet arī uzņēmējdarbības zināšanas.

"Man bija iespēja piedalīties dažādās fotobanku fotosesijās, strādāt ar starptautiskiem modeļiem visdažādākajās vietās un laikapstākļos, kā arī izjust, radīt saturu plecu pie pleca ar līdz pat septiņiem citiem fotogrāfiem un videogrāfiem. Protams, arī kontaktu iegūšana ir svarīgs ieguvums," savu pieredzi ieskicē Ausma.

Pateicoties dalībai programmā, fotogrāfe iemācījusies nebaidīties no kļūdām un mācīties no tām. Tiešsaistes treniņos viņai bijusi iespēja apgūt mērķu izvirzīšanu un to realizēšanu, savukārt pirms tam izveidoto biznesa plānu apmaiņas laikā viņa varējusi pārrakstīt un pilnveidot.

"Uzņēmējdarbība, līdzīgi kā jebkura prasme, ir jātrenē, lai tā tiktu attīstīta. EYE ir lieliska platforma, kurā to realizēt sev vēlamā valstī un nišā. Nebaidies arī uzrunāt ārzemju uzņēmēju, kurš līdz šim nav piedalījies programmā, – varbūt tieši viņš vai viņa ir kāds, ar kuru varēsi augt vislabāk. Tieši tāds bija mans veiksmes stāsts ar uzņēmēju, ar kuru es sadarbojos," tā programmas dalībniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!