Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) pieņēmis valsts sekretāra Jāņa Garisona atlūgumu un par valsts sekretāra pienākumu izpildītāju izraudzījies līdzšinējo Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāra vietnieku Rolandu Heniņu, liecina paziņojums ministrijas mājaslapā.

Heniņš par valsts sekretāra pienākumu izpildītāju kļūs no janvāra.

"Novērtēju līdzšinējā valsts sekretāra paveikto aizsardzības nozarē. AM darbu turpina stipra un profesionāla komanda, kuras primārais uzdevums ir nodrošināt valsts drošību," vietnē "X" otrdienas rītā raksta Sprūds.

Paziņojumā ministrijas mājaslapā citēts Sprūds, kurš norādījis, ka "tiek turpināts mērķtiecīgs darbs pie aizsardzības nozares prioritāšu īstenošanas un pilnveidošanas, nodrošinot caurspīdīgu iepirkumu sistēmu, stiprinot NBS kaujas spējas, ieviešot valsts aizsardzības dienestu, veicinot militārās industrijas attīstību un nemainīgi sniedzot atbalstu Ukrainai.

Jau ziņots, ka Garisons iesniedzis aizsardzības ministram atlūgumu un mēneša laikā atstāšot darbu AM. Garisons šajā amatā bija kopš 2015.gada.

Laikraksts "Latvijas Avīze" otrdien raksta, ka iemesls Garisona aiziešanai varētu būt nespēja sastrādāties ar jauno aizsardzības ministru un viņa komandu. To "Latvijas Avīzei" atklājuši ar ministriju saistīti avoti.

Laikraksts atgādina, ka pēc valdības maiņas septembrī AM vadību pārņēma partija "Progresīvie", bet par ministru Ināras Mūrnieces (NA) vietā kļuva Sprūds. "Progresīvie" iepriekš demonstrējuši atšķirīgu skatījumu uz aizsardzības nozares attīstību, piemēram, iebilstot pret valsts aizsardzības mācību skolās un arī obligātā valsts aizsardzības dienesta ieviešanu. Jaunā ministra darbā gan tas pagaidām nav izpaudies – pirmajās simt darba dienās viņš ir diezgan cieši pieturējies pie līdzšinējā kursa.

Bijušie aizsardzības ministri, kuru vadībā iepriekš strādājis Garisons, "Latvijas Avīzei" atzinuši, ka valsts sekretāra aiziešana viņiem rada bažas.

"Zinot aizsardzības nozari, ir ļoti šaurs loks cilvēku, kas to darbu var darīt. Protams, ka tas visu palēnina. Lielāka atbildība gulsies uz ministru. Izglītības un zinātnes ministrija pēc šādām izmaiņām, kad to pamet vairāki vadoši darbinieki, ir diezgan noplicināta, tāpat Veselības ministrija," laikrakstam teicis Artis Pabriks ("Latvijas attīstībai").

Līdzīgu viedokli paudusi arī Mūrniece, sakot, ka "šobrīd aizsardzības nozarē ir daudz svarīgu lietu – Sēlijas poligona izveide, Lielvārdes lidostas pielāgošana jaunajām vajadzībām, militārās rūpniecības attīstība un daudz kas cits. Man ir zināmas bažas, vai šie projekti virzīsies uz priekšu tik ātri, cik nepieciešams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!