Foto: Artūrs Kondrāts

Pirmdienas, 5. jūnija, vakarā medijus un Latvijas sabiedrību sasniedza ziņa, ka mūžībā devusies latviešu teātra un kino aktrise, Dailes teātra leģenda Lilita Ozoliņa. Kā raksta viņas kolēģi teātrī – aiziešana bijusi negaidīta. Skaista, talantīga, silta, šarmanta un sirsnīga – šādus atvadu vārdu viņai publiskajā vidē – sociālajos medijos – velta gan viņas līdzgaitnieki teātrī, gan mākslinieki, ar kuriem aktrise sadarbojusies.

Ar "Twitter" un "Facebook" starpniecību publisku līdzjūtību izteikušas valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents Egils Levits, ārlietu ministrs un janievēlētais prezidents Edgars Rinkēvičs, kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) un daudzi citi.

Aktrisi piemin arī režisors Intars Rešetins, kura iestudējumā "Māte" (2020, Dailes teātris), Lilitai Ozoliņai bija galvenā loma. Tāpat siltus piemiņas vārdus aktrisei veltījis Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris, rakstot: "Aktrise ar pārsteidzoši daudzpusīgu un spēcīgu talantu, cilvēks ar bezgalīgu šarmu, dziļumu un gudrību, viņa spīdēja gan uz skatuves, gan uz ekrāna, gan dzīvē." Lilita Ozoliņa vairākkārt spēlējusi uz Rīgas Krievu teātra skatuves, taču īpaši jāpiemin viņas darbs Augusta Strindberga lugas "Nāves deja" (1996) iestudējumā, kas atnesa viņa "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākā aktrise".

Fragmentu no savas filmas "Dīva" ar Lilitu Ozoliņu galvenajā lomā publicējis režisors Pauls Ķesteris. Viņš raksta: "Lilita Ozoliņa ir dīva mūžos. Kad viņa ienāca telpā, elektrība sāka griezties divkārši. Man, kā jaunam režisoram, bija tā laime ar viņu strādāt – tik azartisku, prasīgu pret sevi un citiem, aizrautīgu, aizkustinošu, dāsnu, precīzu un atmiņā paliekošu katrā momentā. Viņa man deva pārliecību un dalījās ar savu talantu. Viņa bija un vēl joprojām ir īpaša. Mums visiem ir paveicies, ka Lilita Ozoliņa bija ar mums."

Tāpat aizkustinošu epizodi atceras dziedātājs Jānis Šipkēvics Jr. "Reiz Dailes teātrī mums bija iespēja sastrādāties izrādē "Zemdegas". Pirmizrādes dienā aizkulisēs man klāt pienāca Lilita, uzdāvināja zefīriņu "Maigums" un novēlēja, lai mūzika šovakar īpaši brīnišķīgi skan. Tas šķita tik silti un sirsnīgi," atceras mūziķis.

Piemiņas vārdus "Twitter" aktrisei veltījuši arī viņas talanta cienītāji - Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, sociologs un pētnieks Mārtiņš Kaprāns, žurnālists Arnis Krauze, dziedātājs Lauris Reiniks un daudzi citi.

Jau ziņots, ka Lilita Ozoliņa mūžībā devās 5. jūnijā, 75 gadu vecumā. Atvadīšanās no aktrises notiks 12. jūnijā, no pulksten 12 līdz 14 Dailes teātra Stikla zālē.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!