Foto: Shutterstock

Tāpat kā staigāšana vai runāšana miegā, arī sekssomnija ir miega traucējums, taču tā laikā cilvēki iesaistās seksuālās aktivitātēs. Aizmiguša seksa situācijas var izraisīt kaunu, attiecību problēmas un dažkārt pat juridiskas nepatikšanas.

Kā skaidrots "National Library of Medicine", seksomnijai "raksturīga seksuāla uzvedība miega laikā". Medijā CNN Minesotas Universitātes Hennepinas apgabala medicīnas centra profesors un vecākais psihiatrs Karloss Šenks precizē: "Jūsu apziņa ir dziļi aizmigusi, bet jūsu ķermenis ir aktivizēts."

Sekssomnija ir parasomnijas veids, viena no miega nepilnībām (kā staigāšana miegā, nakts šausmu lēkmes, dziļā miega uzvedības traucējumi), jeb "neparasti un nevēlami fiziski notikumi vai pieredze, kas traucē miega stāvokli" (avots).

Kā skaidro Šenks, šie nakts traucējumi biežāk rodas visdziļākajā miega stadijā, ko dēvē par delta miegu. Tāds kā modinātājs vai trauksmes signāls ieslēdzas centrālajā nervu sistēmā un liek no pagraba ātri nokļūt uz jumta. "Tas ir bīstami, jo tad sāc pārvietoties, skriet, darīt lietas, prātam neesot nomodā," viņš saka.

Daudzi nezina par savu sekssomniju, līdz partneris to nepaziņo. Šie cilvēki var masturbēt, iniciēt seksu un, kā ziņo CNN, daži var pat uzkūdīt partneri uz seksu, bet pamodīsies tikai paša dzimumakta laikā. Tāpat pats sirgstošais, neko nenojauzdams, var apsūdzēt otru seksuālā vardarbībā. Un otrādi.

"Satraucošākais ir tas, ka šiem cilvēkiem ir pilnīga amnēzija. Tas ir partneris, ģimenes loceklis, kurš informē par notikušo, bet pacients neko neatceras un tāpēc jūt kaunu, vainu un nožēlu. Ar šo problēmu jāstrādā ārstiem," psihiatrs apstiprina.

Eksistē zāles un terapijas, lai šos traucējumus ārstētu. Lai gan Šenks skaidro, ka sekssomnijas iemesls precīzi nav zināms, tiek pieņemts, ka tā varētu būt miega apnoja. "Elpas aizturēšana, kas raksturīga obstruktīvajai miega apnojai, parasti vīriešiem izraisa uzbudinājumu, kas pēc tam rada seksuālu uzvedību miegā," viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!