Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Atceros, kā padomju okupācijas laikā Skrundas 1. vidusskolā politinformācijas laikā viens no maniem klasesbiedriem, atgādinot par kādu nepareizību, cita starpā teica: "Tā jau mēs komunismu neuzcelsim!" Viņš to domāja nopietni, bet mēs – pārējie – smējāmies. Neviens toreiz Ļeņina murgiem vairs neticēja. Bet Vladimirs Putins turpinās strādāt pie tā, lai tauta tic, ka viņš ved visus uz saulaino tāli.

2023. gada nogalē vairāku valstu mediju rīcībā nonāca plašs Kremļa dokumentu klāsts. Ar tiem bijusi iespēja iepazīties Zviedrijas, Polijas, Vācijas, Austrijas, Šveices medijiem, kā arī "Delfi" Igaunijas redakcijai. Par "Kremlin Leaks" dēvētie materiāli satur dokumentus, kas liecina par Maskavā pieņemtajiem lēmumiem. Viens no šādiem dokumentiem ir 2023. gada 17. februārī Vladimira Putina parakstītais dekrēts Nr. 106. Saskaņā ar šo dekrētu federālās valdības institūcijās tiek ieviests amats "vadītāja vietnieks sociālajā un politiskajā darbā". Zīmīgi, ka kandidatūras uz šo amatu ir jāapstiprina Krievijas prezidenta administrācijai. Padomju Savienībā tie bija dažāda veida "poļitruki" (saīsinājums no "rukovoditeļ poļitičeskoi raboti", krievu val.). Tādējādi Putins ir atjaunojis kārtējo PSRS simbolu – papildus valsts himnai, VDNH (Tautsaimniecības sasniegumu izstāde), de facto vienpartijas sistēmai un citiem padomju "jaukumiem".

"Poļitruki" un morāle

Interneta medijs "Meduza", atsaucoties uz "Kremlin Leaks" materiāliem, rakstīja, ka Krievijas Federālās dabas resursu pārvaldības aģentūras mājaslapā jau ir publicēti "metodiskie ieteikumi", kā iestādē organizēt "sociāli politisko darbu". Metodiskajos ieteikumos jaunā amata nozīme skaidrota šādi: "Sarežģītā ģeopolitiskā situācija pasaulē, draudi drošībai un neatkarībai, ko rada Krievijas Federācijai nedraudzīgas valstis, kā arī speciālā militārā operācija liek valdības iestādēm veikt sistemātisku un efektīvu darbu, lai Krievijas valsts iestāžu darbiniekos veidotu un uzturētu augstu morālo, politisko un psiholoģisko līmeni, atbildības sajūtu par tēvzemes likteni, patriotismu un Krievijas pilsoniskās identitātes stiprināšanu, dziļu izpratni un atbalsta nodrošināšanu Krievijas valsts ārpolitikai un iekšpolitikai." Morāles pieminēšana liek domāt par saukli no komēdijas: "Russo turisto – obļik moraļe!" (Nav tulkojams.)

Preventīvais šāviens galvā

Dokumentos detalizēti aprakstītas dažādas patriotiskās audzināšanas aktivitātes: preventīvās tikšanās ar drošības dienestu darbiniekiem un kara veterāniem, palīdzība militāro operāciju dalībniekiem, dalība sociālajā darbā, lekcijas par pareizu iekšpolitikas un ārpolitikas redzējumu un daudz kas cits.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!