Foto: LETA

Lai pēc iespējas ātrāk atrastu labāko risinājumu pie lidostas "Rīga" esošo 22 zemesgabalu turpmākajai izmantošanai, Rīgas pašvaldība kopā ar Satiksmes ministriju un lidostas pārstāvjiem veidos ekspertu darba grupu, "Delfi" informēja pašvaldībā.

Rīgas dome patlaban strādā, lai izpildītu ģenerālprokurora lūgumu un atjaunotu īpašumtiesības uz zemesgabaliem.

Tomēr jautājums par to, ko ar šo teritoriju iesākt, ir atvērts, tāpēc Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) sagaida no Satiksmes ministrijas skaidru atbildi par lidostas "Rīga" attīstības plāniem.

Ekspertu grupai trīs mēnešu laikā būs jāizvērtē situācija un jāatrod tai labākie risinājumi. Tāpat tai būs jāvērtē, vai Lietuvas investoram nevarētu nodot daļu no zemesgabaliem, tādējādi panākot izlīgumu un novēršot iespējamās tiesvedības, kas varētu sekot, pašvaldībai laužot līgumu ar investoru.

Jau ziņots, ka martā Rīgas dome nolēma atjaunot pašvaldības valdījuma un īpašuma tiesības uz 22 privatizācijai nodotajiem zemesgabaliem pie lidostas "Rīga", kā arī apturēt teritorijas lokālplānojuma izstrādi. Lēmums tika pieņemts, izpildot Latvijas Republikas ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku neapbūvētas zemes privatizāciju valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka turpmākajai attīstībai nepieciešamajā teritorijā.

Arī pašvaldības Centrālās administrācijas Juridiskā pārvalde secināja, ka Rīgas dome nebija tiesīga 2012. gadā pieņemt lēmumu par šo zemesgabalu nodošanu privatizācijai un pārdot tos izsolē, domes lēmums atzīstams par prettiesisku un jāatceļ.

22 Rīgas pašvaldībai piederoši neapbūvēti zemesgabali pie Starptautiskās lidostas "Rīga" 2022. gada 14. aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5 679 000 eiro iegādājusies nekustamo īpašumu attīstītajam "Sirin Development" piederošais uzņēmums SIA "Cella investment 3".

Zemesgabalu kopējā platība ir 389 394 kvadrātmetri. Tie atrodas aptuveni 400 metru attālumā no lidostas nožogotās teritorijas un pilsētas robežas ar Mārupes novadu, kvartālā starp Mazās Gramzdas, Kalnciema, Mīkleņu, Kārklu un Mūkupurva ielu. Zemesgabalu robeža atrodas arī aptuveni 500 metru attālumā no Kārļa Ulmaņa gatves, tās labajā pusē, virzienā uz pilsētas centru, un aptuveni 600 metrus no autoceļa, kas ved uz lidostu.

Iepriekš "Sirin Development" solīja, ka nekustamajā īpašumā tiks ieguldīti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Plāns paredzēja, ka darbi minētajā teritorijā norisināsies vairākās kārtās, un to rezultātā taps 180 000 kvadrātmetru lielas un modernas loģistikas noliktavas.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ierosinājis kriminālprocesu par kukuļa došanu saistībā ar zemju privatizāciju pie lidostas "Rīga". Lietā figurē arī bijušais Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods. Iepriekš medijos izskanējis, ka viņš piedāvājis 50 000 eiro kukuli satiksmes ministra padomniekam Jānim Meirānam, lai panāktu vēlamo rezultātu lidostas zemes privatizācijā.

Otrs cilvēks, kam ir tiesības uz aizstāvību, ir uzņēmējs un Lietuvas investoru partneris Pāvels Tomiļins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!