Dzirdes kanāla iekaisums. Slimības cēlonis: ausu ērces, ūdens iekļūšana ausīs. Slimības pazīmes: pašsajūtas pasliktināšanās, auss nieze un sekrēta pastiprināta izdalīšanās. Slimības norise: kaķim niez un sāp auss, viņš to vārīga kasa. Pievienojas līdzsvara traucējumi, paaugstinās temperatūra.

Perspektīva: ārstējot ar sildīšanu, pilinot ausī sasildītu borspirtu, dodot iekšķīgi medikamentus, kaķi var izārstēt. Smagos gadījumos nepieciešama operācija.
Profilakse: izsargāt kaķi no ausu kašķa. Mazgājot neielaist ausī ūdeni.

Aknu iekaisums. Slimības cēlonis: saindēšanās, vīrusu infekcijas, vitamīnu un medikamentu pārdozēšana. Aknu iekaisums parasti saistīts ar vēderplēves iekaisumu.

Slimības pazīmes: gurdenums un ēstgribas trūkums, dažreiz var būt paaugstināta temperatūra. Reizēm dzeltē visa gļotāda, taču ne vienmēr. Aknas stipri palielinātas, bet taustot mazsāpīgas.

Kas jādara īpašniekam: jāveic asins analīze. Ja ir aknu iekaisums, ir palielināts aknu fermentu daudzums. Perspektīva: nav labvēlīga.

Vēderplēves iekaisums. Slimības cēloņi: citu iekšējo orgānu iekaisuma procesi, kuri pārgājuši uz vēderplēvi. Iekaisuma izraisītājs ir baktērijas, kas nonākušas vēdera dobumā no kuņģa, zarnu trakta vai cita orgāna (strutains dzemdes iekaisums, zarnu caurduršana, kāda abscesa pārtrūkšana ar strutu izplūšanu vēdera dobumā).

Slimības pazīmes: katra pieskaršanās vēderam ir sāpīga. Arī ieelpa un izelpa, tāpēc kaķis elpo īsi un sekli. Vēders ir ciets un saspringts, stāvot – ievilkts. Kaķis vaid, neēd, temperatūra paaugstinās.

Slimības norise: visām iepriekšējām pazīmēm vēl pievienojas acs saistenes duļķainums, bieža vemšana, sākumā arī caureja, vēlāk zarnu paralīzes dēļ tā apstājas. Kaķis kļūst pilnīgi apātisks, pulss tikko sataustāms un krietni paātrināts, temperatūra krītas līdz 37,5 grādiem.

Kas jādara īpašniekam: nekavējoties meklējiet veterinārārsta palīdzību, jo kaķi var glābt tikai steidzama operācija vai punkcija. Kaķi neaiztieciet, radiet tam mierīgus apstākļus, līdz ierodas ārsts.

Perspektīva: ja laikus izdarīta operācija, tiek doti sulfanilamīdi un antibiotikas, kaķa izredzes ir labas.

Profilakse: jārūpējas par kaķa veselību, jāseko tā pašsajūtai un uzvedībai.

Raksta tapšanā izmantota Vijas Klučnieces grāmata "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!